RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

In Lage Vuursche gevonden Luftwaffe-helm geschonken aan Militair Museum Soesterberg

SOESTERBERG - Het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg heeft een bijzondere Duitse gevechtshelm van de Luftwaffe uit de Tweede Wereldoorlog in bezit gekregen. De helm is gevonden in een boerenschuur in Lage Vuursche, waar Duitsers waren ingekwartierd, en is aan het museum geschonken.

De gevechtshelm met adelaar, model 1942, draagt aan de linkerzijde een transfer met daarop een adelaar staande op een swastika. De helm is volgens het museum bijzonder compleet en voorzien van leren binnenwerk en kinriem.

De helm is te zien in de expositie 'Fliegerhorst Soesterberg'. Deze kleine foto-expositie geeft een beeld van het verblijf van de Duitsers op de vliegbasis tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op Soesterberg stationeerden de Duitsers vooral bommenwerpers waarmee ze onder meer Britse steden bombardeerden.

"We denken dat deze helm heeft toebehoord aan iemand die diende in Soesterberg, en dat maakt deze vondst wel bijzonder", zo zegt conservator Dirk Staat. "Die moesten na de oorlog hun helmen inleveren, en dat is bij deze dus niet gebeurd."

Toen de Duitsers de basis in april 1945 verlieten, vernielden ze de startbanen en bliezen ze de meeste gebouwen op. Veel sporen zijn daardoor uitgewist, maar enkele voorwerpen zijn bewaard gebleven, meldt het NMM.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -