Instellingen

GGD roept op: 'Kom zoveel mogelijk alleen naar vaccinatie-afspraak'

PROVINCIE UTRECHT - De besmettingscijfers in de provincie lopen rap terug, terwijl het vaccinatietempo juist wordt opgeschroefd. Nu ook mensen met jonge kinderen nu aan de beurt zijn voor een prik, ziet de GGD nu vaker gezinnen langskomen. Maar dat is niet de bedoeling, zegt de GGD.
"We willen goed de maatregen naleven zoals het houden van anderhalve meter afstand", zegt GGD-arts Bas Boogmans. "We hebben dan het liefst alleen de mensen die een afspraak hebben op de vaccinlocatie. Dan loopt het veel sneller door." Bovendien is het maar een kort uitje zegt hij. "Je wordt ingeschreven, je krijgt een prik, wacht vijftien minuten en staat daarna weer buiten."
Kom alleen naar de vaccinatie-afspraak, raadt de GGD aan
Met de cijfers gaat het nog steeds de goede kant op, ziet de GGD. De afgelopen week waren er in de provincie Utrecht 1023 coronabesmettingen. Dat waren er een week eerder nog 1442.
Minstens zo positief is dat ook het aantal ziekenhuisopnames rap daalt. Afgelopen week zijn er 7 mensen uit de provincie met ernstige coronaklachten opgenomen in het ziekenhuis. Dat waren er een week eerder nog 16. Verder overleden er 5 personen door de gevolgen van het coronavirus.
Het aantal besmettingen in de provincie per week
Het aantal besmettingen in de provincie per week © RTV Utrecht
Het vaccineren gaat ondertussen gestaag door. In de provincie zijn op dit moment rond de 530.000 prikken gezet. Daarvan werden er 80.000 in de afgelopen week gezet. Goed om te weten is je nog maar één vaccinatie hoeft te krijgen als je eerder met het coronavirus besmet bent geweest.
"Bij het doormaken van corona bouw je al afweer op. Dat kun je een beetje vergelijken met de eerste prik die je normaal gesproken krijgt", zegt Boogmans. Maar ook als je al corona al hebt gehad, blijft die ene prik toch belangrijk. "Want dat geeft een langdurige bescherming."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.