Wetsvoorstel rond beïnvloeding moskeeën aangescherpt

© RTV Utrecht / Peter Huting
UTRECHT - Het demissionaire kabinet scherpt een wetsvoorstel rondom donaties aan organisaties die de rechtstaat dreigen te ondermijnen aan. Met dit aangescherpte voorstel kan het OM de rechter vragen om in grijpen als er sprake is van zulke donaties.
Het wetsvoorstel dat op dit moment al bij de Kamer ligt, was vooral bedoeld om meer transparantie in geldstromen uit onvrije landen te krijgen. De Kamer maakt namelijk zich al langer zorgen over moskeeën die geld krijgen uit het buitenland van radicale personen of organisaties, en op die manier zelf ook radicaliseren.

AlFitrah

Een van de moskeeën waar die transparantie ontbreekt, is de Utrechtse alFitrah-moskee. Vorig jaar besloot het gerechtshof in Den Haag dat deze Utrechtse moskee moest meewerken aan een onderzoek. De onderzoekscommissie concludeerde vervolgens dat alFitrah tussen 2010 en 2019 zeker 1,4 miljoen euro uit Koeweit ontving.
De Golfstaten en Turkije zouden sinds 2010 financiële steun aan Nederlandse islamitische instellingen geboden hebben om zo invloed te kopen, luidde het rapport. Om hoeveel instellingen het precies gaat is niet duidelijk, omdat de geldstromen over het algemeen moeilijk te traceren zijn.
De commissie stelde in ieder geval dat alFitrah een van de stichtingen is waar instellingen uit de Golfregio salafistische invloed hebben proberen aan te kopen. Zo zou alFitrah salafistisch lesmateriaal uit Saoedi-Arabië gebruiken bij het informeel moskee-onderwijs. Imam Suhayb Salam liet vorig jaar aan RTV Utrecht weten zich totaal niet te kunnen vinden in de bevindingen uit het rapport.
Tijdens een debat begin vorig jaar over ongewenste beïnvloeding van maatschappelijke en religieuze organisaties werd een breed gesteunde motie ingediend om de plannen aan te scherpen. Aan die wens komt het kabinet nu tegemoet. Het voorstel gaat nu in consultatie zodat mensen en instellingen erop kunnen reageren.

Voorstel geldt nu voor álle donaties

Het oorspronkelijke voorstel was alleen van toepassing op donaties van buiten de Europese Unie. Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) wil dat nu uitbreiden naar alle donaties. Op die manier "wordt het beduidend moeilijker om via tussenpersonen in andere EU-lidstaten alsnog via een u-bocht en onder de radar donaties te doen", schrijft Dekker aan de Kamer.
Een meer algemeen verbod, op geldstromen uit bepaalde landen, "bleek te ingewikkeld", zegt Dekker. "We hebben nu een manier gevonden om meer te kijken: wat gebeurt er met het geld. Als dat geld wordt ingezet om de rechtstaat te ondermijnen, dan kan je het geld bevriezen of verbeurd verklaren."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.