RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Beroepsverenigingen: 'Zorgmedewerkers hebben rust nodig'

UTRECHT - Na ruim een jaar aan het front van de coronapandemie begint de koek op te raken in de zorg. De meerderheid van de Nederlandse verzorgenden, verpleegkundigen en artsen heeft last van fysieke of mentale klachten, of een combinatie daarvan. Dat komt naar voren uit een peiling onder zevenduizend zorgmedewerkers.

Daarom stellen de beroepsorganisaties Federatie Medisch Specialisten (FMS) en Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN), beide gevestigd in Utrecht, dat er tijd moet komen om grondig te herstellen. Dat wil zeggen dat het voornemen om de uitgestelde zorg dit jaar grotendeels in te halen onrealistisch is.

Angstgevoelens
"We komen er niet met een paar weekjes vakantie", zegt Bianca Buurman, voorzitter van V&VN. Uit de enquête blijkt onder meer dat veel zorgprofessionals kampen met angstgevoelens, slaapproblemen en vermoeidheid. FMS-voorzitter Peter Paul van Benthem noemt de resultaten verontrustend. "Zeker in het licht van de enorme berg inhaalzorg die op ons wacht. De patiënten die moesten wachten hebben ook recht op uitgeruste, gemotiveerde zorgprofessionals."

Ondanks de hoge tol die de crisis eist, willen de meeste zorgmedewerkers graag in de zorg blijven werken. Ongeveer een op de tien is actief op zoek naar ander werk. 14 procent denkt er wel over om van beroep te wisselen, maar heeft nog geen concrete actie ondernomen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -