RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Extra controles in buitengebieden vanwege broedseizoen

1/2
PROVINCIE UTRECHT - In de buitengebieden van Utrecht wordt deze week gecontroleerd hoe de toegangsvoorschriften van natuurgebieden worden nageleefd. Doel is om broedende dieren in het broedseizoen te beschermen. Ook in Gelderland, Overijssel, Friesland, Noord-Holland en Flevoland vinden controles plaats.

Het extra toezicht maakt deel uit van een actieweek die erop gericht is dat bezoekers van natuurgebieden zich beseffen dat ze zich in de kraamkamer van Moeder Natuur bevinden. "Het broedseizoen is heel kwetsbaar voor de natuur", vertelt Berry Campagne, van de provincie Utrecht. "We hebben heel veel te maken met drachtige reeën die worden opgejaagd door loslopende honden. In hun paniek kunnen ze bijvoorbeeld tegen een hek aanlopen, of de weg oversteken zonder op te letten en worden aangereden."

Bert Campagne legt uit waarom deze extra controles nodig zijn.


Daarom controleren toezichthouders tijdens de actieweek bijvoorbeeld op loslopende honden, maar ook het betreden van niet opengestelde terreinen, motorcrossers, afvaldumpingen en de Visserijwet. "Door corona gaan meer mensen de natuur in", stelt Campagne. "Een deel daarvan kwam voorheen weinig in de natuur en is zich daardoor minder bewust van de regels in het bos." De onervaren natuurbezoeker hoeft zich overigens geen zorgen te maken om meteen op de bon te worden geslingerd. De actie gaat om bewustwording, dus in de meeste gevallen blijft het bij een waarschuwing.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -