Instellingen

OM: Leerdammer (44) was leider grote drugsorganisatie, liep tegen de lamp door te hard rijden

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
LEERDAM/VIANEN - Een 44-jarige Leerdammer is volgens het Openbaar Ministerie de leider van een criminele organisatie die zich bezighield met grootschalige productie van alle mogelijke soorten drugs en de handel daarin. Dat stelde de officier van justitie vanochtend tijdens een voorbereidende zitting in het proces tegen de man, in de Utrechtse rechtbank.
Verdachte J.V. wordt door de politie en het OM gelinkt aan meerdere locaties in Beesd en Leerdam, waar onder meer duizenden pillen van de synthetische drug 3C-B, vele liters ghb en negenhonderd zegels lsd werden aangetroffen. Ook werden grote hoeveelheden grondstoffen en een laboratorium voor de productie van synthetische drugs ontdekt.

Snelheidsovertreding

De zaak kwam aan het licht toen de Leerdammer op 17 september werd aangehouden voor te hard rijden op de A2 tussen Vianen en Beesd. Hij reed 220 kilometer per uur in een gehuurde luxe Mercedes met Duits kenteken. Omdat hij geen geldig rijbewijs had en zijn passagier geen ID-bewijs kon tonen, besloot de politie de auto te doorzoeken. De bijrijder bleek een siroopfles ghb in zijn sok te hebben verstopt. In het zogenoemde skiluik van de wagen was een partij pillen verstopt.
Ook bij doorzoeking van de woning van de man in Leerdam werden door de politie drugs en grote geldbedragen gevonden. In en rond een bedrijfsgebouw en een loods in Beesd werden grondstoffen en apparatuur gevonden om drugs als mdma, ghb en amfetamine te produceren. Veel van de spullen zaten in voertuigen die rond de gebouwen stonden geparkeerd.
Naast de auto van V. stonden daar ook voertuigen van andere verdachten. Zo was volgens het OM in een autobus een laboratorium opstelling voor drugsproductie opgebouwd. In een vrachtwagen met Italiaans kenteken werd 18 liter ghb ontdekt en in een bestelbus bij de loods lag een pistoolmitrailleur waarop dna van V. is aangetroffen.

Witte Mario

De Leerdammer, die een klusbedrijf heeft, is volgens het OM aan alle verdachte locaties en voertuigen te linken. Op veel plaatsen is dna van hem aangetroffen. Gehackte gesprekken tussen de verdachten via zogenoemde cryptotelefoons van EncroChat, vormen belangrijk bewijs tegen V. en zijn medeverdachten. De Italiaanse vrachtwagen met ghb wordt door hen aangeduid als "Witte Mario."
De EncroChat-gesprekken maken volgens de officier van justitie duidelijk dat V. de leider is van de drugsorganisatie. Ook was er bij de gemeente West Betuwe een anonieme tip binnengekomen over de productie van drugs in de loods in Beesd.

Verdachte blijft in hechtenis

Advocaat Lans vroeg de rechtbank om haar cliënt het proces in vrijheid af te laten wachten. Hij moet een cel delen met zes andere gedetineerden en zegt dat zijn gezin hem nodig heeft en hij schulden moet aflossen. V. ontkent dat hij iets met de drugs te maken heeft. Anderen zouden ook toegang hebben gehad tot de panden en voertuigen waar dna van hem is aangetroffen, stelt zijn advocaat. Ook zou hij op valse gronden door de politie zijn aangehouden.
De rechtbank besloot dat de man, die een flink strafblad heeft, vast blijft zitten. De verdenkingen zijn te ernstig en het risico dat V. bij vrijlating opnieuw de fout ingaat is te groot, vindt de rechtbank. De volgende zitting in deze grote drugszaak is eind augustus. Volgens de officier van justitie zullen er aan de tenlastelegging ook nog strafbare feiten uit andere onderzoeken worden toegevoegd.
Waarschijnlijk zal V. dan samen met twee medeverdachten voor de rechters plaatsnemen. De verdediging kan dan ook nog onderzoekswensen indienen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.