Nieuwe campagne tegen drugslabs in boerenschuren: 'Zeg nee, want je bent chantabel en aansprakelijk'

PROVINCIE UTRECHT - Een crimineel zoekt een lege schuur of stal om hennep te kweken of een xtc-lab te beginnen. Hij klopt aan bij een boer en biedt hem een royale vergoeding aan. De boer hapt toe en voor hij het weet, is hij speelbal van een levensgevaarlijk drugsnetwerk. Geen verhaallijn uit een Netflix-serie, maar de harde realiteit. Ook in het oosten van onze provincie.
Het platform Meld Misdaad Anoniem is samen met de gemeenten Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede, Rhenen, Renswoude en Veenendaal een campagne gestart om inwoners bewust te maken van de gevaren van drugslabs.
Politie bij de boer.
Politie bij de boer. © Politie Renswoude
In Brabant zijn de labs bij boeren al jaren een groot probleem. Gaan we in de provincie Utrecht onze zuiderburen achterna? "Nou, dat hoop ik niet, maar we hebben wel hulp nodig van iedereen die in ons buitengebied leeft, woont en werkt", zegt burgemeester Petra Doornenbal van Renswoude. "Afgelegen gebieden zijn interessante plekken voor mensen die de verkeerde dingen willen. Dat hoor ik ook terug van mensen die in het buitengebied wonen."
Volgens de burgemeester krijgen zij bijvoorbeeld mensen langs die even achterom komen om te informeren of hun schuur te huur is. "Voor sommige boeren kan dit heel interessant zijn, zeker als andere initiatieven geen geld opleveren. Het benaderen gaat ook heel sluw. Deze mensen doen zich voor als betrouwbare huurder en zeggen dat ze de schuur bijvoorbeeld nodig hebben voor een bouwbedrijfje. Je ziet het niet aan de buitenkant, maar je kan het bijvoorbeeld wel merken als ze dingen zeggen als: u zult geen last van ons hebben, we betalen goed en kunnen vooraf al een heel bedrag neerleggen. Zo verleiden ze mensen."
Drugslab in de regio.
Drugslab in de regio. © Politie Midden-Nederland
De burgemeester adviseert om twijfel meteen te uiten bij de politie en altijd 'nee' te zeggen. "Iemand die niks te verbergen heeft, vindt het ook helemaal niet erg dat hij even gecheckt wordt. En op het moment dat je 'ja' zegt ben je kwetsbaar, want je bent aansprakelijk voor wat er op jouw terrein gebeurt. Ook kunnen ze je gaan chanteren en andere vervelende dingen gaan doen."

Wijk bij Duurstede

Burgemeester Iris Meerts van Wijk bij Duurstede vindt de bewustwordingscampagne eveneens van groot belang. "Drugscriminelen zijn hier niet welkom", zegt ze. "Ze bouwen lege ruimtes om tot levensgevaarlijk drugslabs te maken. Vaak worden deze 'chemische fabriekjes' slordig in elkaar gezet met grote kans op ontploffing. Het drugsafval laten zij achter of dumpen ze elders in de natuur. Wie met drugscriminelen in zee gaat, krijgt te maken met intimidatie en geweld."
Ook Meerts roept op altijd 'nee' te zeggen tegen mensen die een lege loods of ander pand op het erf willen huren. "En meld (anoniem) signalen, die wijzen op de aanwezigheid van een drugslab of andere criminele activiteiten. Alleen samen houden we ons buitengebied leefbaar en drugscriminelen buiten de deur."
Welke signalen kunnen wijzen op de aanwezigheid van een drugslab?

- Drugslabs geven een speciale (chemische) geur af
- Er rijden onbekende, verdachte voertuigen over het erf
- Laden en lossen gebeurt dicht tegen de schuren aan
- Voertuigen staan zo geparkeerd, dat onduidelijk is wat er naar binnen of buiten gaat
- Grote delen van schuren en loodsen (ook de kieren) zijn dichtgeplakt, waardoor je kunt nergens naar binnen kijken
- Er is vooral activiteit in de nacht en avond

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.