Instellingen

Knaagkevers eten de molen van Thijs en Gerla op: 'Ze zitten overal, om kriegelig van te worden'

LEXMOND - Van hun bed en aanrecht tot de bank en douche: waar Gerla en Thijs in hun molen ook keken, kwamen ze hoopjes zaagsel tegen. De reden: de bonte knaagkever. Miljoenen van die beestjes waren bezig het houten huis van de twee Lexmonders te verorberen. Maar daar wordt nu wat aan gedaan: ingepakt in geel-zwarte strepen worden de mini-houtliefhebbers vergiftigd. "Tenminste, dat hopen we."
Zo gaan Gerla en Thijs die knagende kevers te lijf.
Zijn ze fan van Vitesse of NAC Breda? Of gewoon gek van wespen? Tja, die vragen hebben ze al wel vaak gehoord deze week. De oude Vlietmolen van Gerla van Breugel en Thijs van Hoof is ingepakt met gigantische strepen in geel en zwart. Wie langs de A27 bij Lexmond crosst, ziet in het groene landschap nu ineens zo'n opvallend gevaarte.
Had je net gestofzuigd, kom je even later wéér hopen zaagsel tegen
Gerla van Breugel, molenwoner
"Er moest nu echt iets aan worden gedaan", vertelt Thijs. "Zo lang ik hier al woon, heb ik andere medebewoners. Die knaagkevers, welteverstaan. Die vinden de molen fantastisch, want ze zijn verzot op hout. En het komt er dus inderdaad op neer dat ze beetje bij beetje de molen aan het opeten zijn."
Door de jaren heen werd het steeds erger: ze konden nu zelfs de slaapkamer boven niet meer gebruiken, omdat daar te veel van die kevers krioelden. "En ze laten dus ook zaagsel achter, hè", zegt Gerla. "Dan had ik net ergens gestofzuigd, en kom je een paar uur later wéér van die hopen tegen. Nou, daar word je echt helemaal kriegelig van."
Thijs en Gerla bij hun geliefde Vlietmolen. Ze zouden - zelfs met beestjes - nergens anders willen wonen.
Thijs en Gerla bij hun geliefde Vlietmolen. Ze zouden - zelfs met beestjes - nergens anders willen wonen. © RTV Utrecht / Roos van Bijnen
De beslissing om dit probleem te verhelpen, viel niet zomaar. De molenstichting in de regio is namelijk eigenaar van deze Vlietmolen. Zo'n 40.000 euro moesten ze voor deze klus neertellen. "Er is geen molen zonder knaagkever, maar bij deze was het wel heel erg", geeft bestuurslid Henk van Dieren toe. "Als die knaagkevers blijven knagen, blijft er op een gegeven moment geen monument meer over. Daarom besloten we: het moet nú gebeuren. Anders breekt er misschien ineens een stuk wiek af, ofzo."
Hoe het nu wordt opgelost? Door een wespenpakje. Of eigenlijk: door het gas dat door het wespen-achtige omhulsel nu dagenlang binnen de molen blijft hangen. "We kiezen bewust voor begassen", vertelt 'Dokter Houtworm' Niek Dokter. Zijn gespecialiseerde team is deze week bezig met de Vlietmolen. "Stel dat je het zou injecteren, kan het hout namelijk worden aangetast. En dat wil je natuurlijk niet."
Een gespecialiseerd bedrijf pakte de molen in, zodat het giftige gas binnen de molen blijft.
Een gespecialiseerd bedrijf pakte de molen in, zodat het giftige gas binnen de molen blijft. © Anticimex
Waarom het een geel-zwart omhulsel heeft, is eigenlijk een vrij simpele verklaring voor. "Het is speciaal uit Amerika gehaald, omdat ze daar wel vaker te maken hebben met dit soort kevers", legt molenbewoner Thijs uit. "En dat zijn daar de kleuren die gevaar aangeven."
Want het moge duidelijk zijn: het gas is giftig. En Thijs en Gerla haalden daarom alle lades, kasten en vakjes in hun huis leeg. Zelf verblijven ze bij het B&B van de buren.
En weer een hoopje zaagsel: overal in huis lieten de knaagkevers deze resten achter.
En weer een hoopje zaagsel: overal in huis lieten de knaagkevers deze resten achter. © Privéfoto
Toch hebben ze goede hoop voor de toekomst: over een paar dagen denken ze alweer in hun molen terug te kunnen. Al zouden ze zelfs mét kevers geen mooiere plek kunnen verzinnen om te wonen. "Nee, kijk nou om je heen!", roept Gerla. "Middenin een natuurgebied, en dan ook nog in een historische molen. Mooier krijg je het niet."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.