Instellingen

Maarssenaar (19) handelt in omgebouwde gaspistolen, politie waarschuwt voor gevaren

© Politie
MAARSSEN - In Maarssen heeft de politie een 19-jarige wapenhandelaar aangehouden. Hij bood gaspistolen aan die waren omgebouwd tot wapens waarmee je echte patronen kon afvuren. De politie zegt dit de afgelopen jaren steeds vaker tegen te komen.
"Door uitboren of een extra loopje erbij te bouwen, kun je er scherpe patronen mee afvuren", legt Gerard Tersteeg uit. Hij is operationeel expert bij Bureau Wapens en Munitie van de eenheid Midden-Nederland. De wapens komen bij zijn afdeling wekelijks voorbij. "Criminelen gebruiken ze bij overvallen, afdreigingen en afpersingen en intimidaties. Als ze zijn omgebouwd worden het scherpschietende vuurwapens, met soms dodelijke slachtoffers tot gevolg."

Exploderen

Ook voor de gebruiker kunnen ze gevaar opleveren, stelt Tersteeg. "De omgebouwde wapens veroorzaken vaak storingen, waardoor ze kunnen exploderen bij het afvuren." Gaspistolen zijn vrij eenvoudig online te bestellen. In Nederland is het kopen, importeren, bezitten en ombouwen strafbaar, maar in het buitenland zijn ze legaal verkrijgbaar. Ze zijn bijvoorbeeld op te halen in Tsjechië, Hongarije en Bulgarije, maar ook in Duitsland is het geen probleem dat 'schrekschutzwaffen' gekocht kunnen worden, als je 18 jaar of ouder bent.
Tersteeg: "De wapenhandel is een wereld van handelaren, helers, distributeurs. Er zijn mensen die vanuit Nederland naar Tsjechië rijden en een kofferbak vol van die wapens halen. De autoriteiten lichten ons over het algemeen wel in wanneer iemand uit Nederland zo'n wapen heeft gekocht. Maar we kunnen daar niet altijd vanuit gaan. Ook de verkoop van essentiële onderdelen van een wapen, zoals een loop of een slede, is in Nederland strafbaar, maar mag in het buitenland gewoon."

Wetgeving

Volgens Tersteeg zouden de EU-landen hun wetgeving beter op elkaar aan moeten laten sluiten, zodat in elk land dit soort wapens verboden zijn. "De EU-lidstaten zullen daar onderling uit moeten komen. Maar dat is niet eenvoudig, want elk land heeft zo zijn eigen motivatie om dit soort wapens toe te staan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.