Utrechtse burgemeester Dijksma: 1 miljard euro nodig voor aanpak criminele bendes

Vergismoord op de Utrechtse Faustdreef in 2017.
Vergismoord op de Utrechtse Faustdreef in 2017. © Michiel van Beers
UTRECHT - Er is veel meer geld nodig om de zware criminaliteit in Nederland aan te pakken. Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht zegt tegen EenVandaag dat er landelijk mogelijk 1 miljard euro nodig is om iets te doen aan de ontwrichtende werking van georganiseerde bendes.
Dijksma zegt dat het geld van het Rijk nodig is om te investeren in politie, justitie en het voorkomen van geweld. De burgemeester denkt dat het belangrijk is om jongeren voordat ze in aanraking kunnen komen met criminaliteit al overtuigd te hebben dat het niet goed is.
"Het begint met een pakketje, daarna is het wiethandel en voor je het weet zit je in een bende rond harddrugs of plofkraken", vertelt Dijksma. "Dan eindig je of in de bak of je bekoopt het met je leven." De jongeren moeten leren wat de gevolgen kunnen zijn van criminaliteit en ze moeten kansen krijgen op een ander leven, vindt Dijksma.
In de regio Utrecht zijn 150 clusters van georganiseerde misdaadbendes. Een van de bekendste is die rondom Ridouan T., die terechtstaat in het proces Marengo voor het opdracht geven tot liquidaties in onder meer Overvecht. Deze rechtszaak vraagt veel van politie en justitie in Utrecht. Andere zaken blijven daardoor liggen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.