Instellingen

Bureau Hengeveld krijgt kijkje achter de schermen bij groot onderzoek naar drugshandel

PROVINCIE UTRECHT - De districtsrecherche west-Utrecht heeft het RTV Utrechtprogramma Bureau Hengeveld de afgelopen maanden een inkijkje gegeven in een groot onderzoek naar een criminele organisatie die zich bezighield met drugshandel. Eind maart viel de politie binnen in Montfoort, Ameide, Lopikerkapel en Haastrecht. Een verslaggever van het opsporingsprogramma keek mee.
Bureau Hengeveld liep mee met invallen in het westen van de provincie.
Bij de invallen werden vuurwapens gevonden, maar ook geld. Daarnaast werd er voor miljoenen euro's beslag gelegd op panden, auto's en speedboten. In totaal werden er zes mensen aangehouden.

Ondermijning

De invallen horen bij de ondermijningsaanpak van de politie. Een vorm van criminaliteit die al jaren plaatsvindt, maar waar pas sinds een paar jaar publiekelijk de aandacht op ligt, vertelt Nick Schellings. Hij is teamchef bij basisteam Lekpoort en heeft ondermijnende criminaliteit als speciaal aandachtgebied.
"Ondermijning is vooral daar waar de onderwereld in contact komt met de bovenwereld. Bijvoorbeeld een restaurant waarvan de ramen dichtgeplakt zijn en waar je naar binnenloopt om wat te bestellen, maar waar geen menukaart is. Dat kan een dekmantel zijn voor drugsverkoop. Of bijvoorbeeld een fietsenmaker die gestolen fietsen opkoopt om die daarna in zijn winkel weer te verkopen."

EncroChat

De invallen eind maart waren het resultaat van een onder meer een anonieme tip die bij de politie binnenkwam. De recherche gebruikte allerlei onderzoekstechnieken, maar het belangrijkste bewijs kwam via de gekraakte EncoChat servers. EncroChat is een versleuteld chatprogramma waar criminelen allerlei zaken bespraken. In samenwerking met Franse collega's, kreeg de politie inzage in berichten en kon ze zelfs een tijd live mee lezen.
"Daar wordt alles in besproken," vertelt rechercheur Peter Bobroske. "Of het nou gaat over drugs, prostitutie, milieudelicten of wat dan ook. Het is hetzelfde wanneer ik in de chat van mijn vriendengroep praat over het voetballen van afgelopen week. Zo makkelijk gaat het dan ook over die andere onderwerpen."

Kleine kernen

Ondermijnende criminaliteit lijkt in eerste instantie een probleem van de grote stad. De gemeente Utrecht zet bijvoorbeeld al jaren fors in op de bestrijding van drugshandel. Maar de invallen van maart vonden allemaal plaats in kleinere plekken in de provincie. Petra van Hartskamp is burgemeester van Montfoort. Een deel van de verdachten woonde in haar gemeente en ze waarschuwt ervoor dat zware criminaliteit overal voor kan komen.
Bij de invallen eind maart werden onder meer vuurwapens in beslag genomen
Bij de invallen eind maart werden onder meer vuurwapens in beslag genomen © RTV Utrecht / Peter Huting
"Je ziet het bijvoorbeeld bij boeren met een leegstaande schuur. Het kan heel aantrekkelijk zijn om zo'n schuur aan iemand te verhuren die er een flink bedrag voor over heeft. Maar wanneer criminelen daar drugs gaan produceren, dan komt de verhuurder ook in de problemen. Ten eerste kom je niet zomaar af van zo'n criminele groep. Maar als zo'n lab wordt opgerold, dan krijg je justitie achter je aan."

Serie

De komende vier weken zendt Bureau Hengeveld elke woensdag een aflevering uit over ondermijning. Want wat kan een gemeente bijvoorbeeld doen om drugshandel te bestrijden? En hoe belangrijk zijn de tips die de politie van burgers krijgt? Vanaf vandaag ziet u elke week een aflevering in ons opsporingsprogramma.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.