Minister: plannen klaar voor 105.900 nieuwbouwwoningen in provincie Utrecht

UTRECHT - De komende negen jaar is het mogelijk om bijna een miljoen woningen te bouwen. De locaties voor 961.300 nieuwe huizen zijn gevonden, zodat het er vanaf nu om gaat deze plannen te realiseren. Dat schrijft demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.
RTV Utrecht schreef eerder dat minister Ollongren 211.800 woningen in de provincie Utrecht wil bouwen. Dat is onjuist. Het gaat om de helft; 105.900 woningen.
Een derde van de plannen, voor 335.000 huizen, is 'hard'. Dat betekent dat ze zijn goedgekeurd door gemeenteraden. Samen met provincies en gemeenten heeft het ministerie de plannen op een kaart gezet, zodat per gemeente te zien is waar en hoeveel woningen er bij kunnen worden gebouwd. In de provincie Utrecht staan voor de komende negen jaar 105.900 woningen ingepland.
© Ministerie van Binnenlandse Zaken
De afgelopen twee jaar heeft de minister met zes stedelijke regio's elf woondeals gesloten. Hierbij zijn afspraken gemaakt over het versnellen van woningbouw. Minister Ollongren laat in haar brief weten dat er nog wordt gekeken of de regio Amersfoort zich kan aansluiten bij de woondeal Utrecht.
Volgens de minister is de woningbouw flink op gang gekomen. In het eerste kwartaal van dit jaar zijn 21.000 woningen gerealiseerd. Dat is een stijging van 15 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar en 19 procent meer dan twee jaar geleden. Eind maart zijn er 78.700 woningen bij gekomen ten opzichte van een jaar daarvoor.
Toch is het nog niet voldoende om aan de toenemende vraag naar woningen te voldoen, aldus Ollongren. Dat komt volgens haar omdat de bevolking de afgelopen vier jaar harder is gestegen dan was geraamd. In de jaren daarvoor bleef de woningbouw achter bij de planning door de economische crisis.
Vooralsnog is er dit jaar een tekort van 279.000 woningen. Het woningtekort is het grootst in de provincies Flevoland (5,4%), Noord-Holland (4,8%), Utrecht (4,5%) en Zuid-Holland (4,0%). De verwachting is dat het tekort de komende jaren eerst nog verder zal toenemen tot 2025 om daarna gestaag af te nemen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.