OM eist 8 jaar en tbs na fataal steekdrama onder invloed van drank en drugs in Leidsche Rijn

Ambulancemedewerkers konden de gestoken vrouw niet meer redden.
Ambulancemedewerkers konden de gestoken vrouw niet meer redden. © Michiel van Beers
UTRECHT - Het OM eist acht jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging tegen de man die vorig jaar zijn vriendin doodstak in Leidsche Rijn. Het 25-jarige slachtoffer woonde in een appartementencomplex voor mensen met psychiatrische en verslavingsgerelateerde problemen.
Verdachte Ilias A. geeft toe dat hij zijn vriendin in november 2020 heeft doodgestoken. Het stel had ruzie en was onder invloed van drugs. Het OM vindt dat relationeel geweld tegen vrouwen zwaar bestraft moet worden en heeft daarom een relatief hoge straf geëist.

Probleemrelatie

In de Utrechtse rechtbank werd vandaag ingezoomd op de relatie tussen dader en slachtoffer. Ze kenden elkaar van de middelbare school en bewandelden samen het verkeerde pad. A. (inmiddels 26 jaar) en zijn vriendin gebruikten samen veel drugs. Hoewel dat hun relatie verslechterde, bleven de twee elkaar opzoeken. Ook toen de vrouw in Leidsche Rijn in een beschermde woonvorm aan de Jan Wolkerssingel ging wonen.
De ruzies escaleerden zo dat A. een gebiedsverbod kreeg. Hij sloeg alles kapot in haar woning en bedreigde haar met een mes. A. werd daarvoor veroordeeld, maar toch ging het vorig jaar in die bewuste novembernacht weer mis. De twee hadden GHB gebruikt en A. had gedronken en cocaïne gesnoven. Ze kregen opnieuw ruzie met een fataal steekincident tot gevolg.
Ik vind eerlijk gezegd dat ik een gevangenisstraf verdien. Het is niet niks wat er gebeurd is.
Verdachte
Toen de politie aankwam in de woning van de vrouw, lag ze zwaargewond op de grond. A. zat ernaast en bekende direct dat hij haar in de borst had gestoken. De vrouw werd nog naar het St. Antonius Ziekenhuis gebracht, maar daar overleed ze.

Schuldbewust

A. vertelde in de rechtbank dat hij spijt heeft en dat hij nooit de bedoeling had haar te doden. "Ik vind eerlijk gezegd dat ik een gevangenisstraf verdien", zei hij. "Het is niet niks wat er gebeurd is. Het is belangrijk dat je op zijn minst gestraft wordt voor wat je hebt gedaan." Desondanks weigerde hij te vertellen wat er precies was gebeurt. A. bekent, maar zegt niet meer precies te weten hoe de steekpartij ging.
Zijn vriendin zou hem een tand uit zijn hebben geslagen, waarna hij een mes pakte om haar af te weren. Volgens zijn advocaat was het noodweer en was de vrouw mogelijk zelf in het mes gelopen. Het OM vindt het vreemd dat hij zich niets meer herinnert van het steken. Uit onderzoek blijkt dat het mes van bovenaf met kracht in de borst van de vrouw werd gestoken en dat moet opzettelijk zijn gebeurt, stelt de officier van justitie.
A. heeft al een strafblad. Zo werd hij eerder veroordeeld voor winkeldiefstallen en zwartrijden en voor de vernielingen in het huis van zijn vriendin. Ook zou hij vaker met een mes hebben gezwaaid tijdens ruzies. Deskundigen zeggen dat A. verminderd toerekeningsvatbaar is en schatten de kans op herhaling hoog in. Daarom pleiten ze voor een behandeling in een gesloten kliniek.

Transgender

Het 25-jarige slachtoffer was voor veel mensen een goede bekende. Niet alleen haar naaste familie en buurtbewoners waren geschokt om haar dood, ook was ze een bekende binnen de transgenderwereld. De vrouw was zelf transgender en via sociale media berichtte ze veel over haar transitie.
De rechter doet over twee weken uitspraak in de zaak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.