Wonderlijke vondst in Vianen: aannemer stuit op verborgen muur

VIANEN - Vianen staat voor een nieuw, vermoedelijk historisch raadsel. Het onderzoek naar het gevonden massagraf in het stadje is nog in volle gang en onlangs nog zijn resten van een oude stadstoren gevonden. Nu is opnieuw iets ouds blootgelegd: een muur. "We hadden geen idee dat we 'm kwijt waren, maar hebben 'm nu wel gevonden", vertelt wethouder Christa Hendriksen (D66).
Vianen ontdekt bij toeval een zestig meter lange muur.

Zestig meter lang

De muur aan het Hofplein is maar liefst zestig meter lang. Hij kwam tevoorschijn tijdens het weghalen van de begroeiing, die de stenen eronder voorheen volledig bedekte. Een bewoner wiens huis aan de muur grenst, belde de gemeente om te melden dat er een stukje muur was afgebrokkeld. "Toen dachten wij: muur? We hebben helemaal geen muur!", aldus de wethouder.
De aannemer die vervolgens ging kijken, trof inderdaad een stuk afgebrokkelde muur aan. Toen hij de enorme bramenstruiken en klimop ernaast weg begon te snoeien, bleek de muur nog veel langer. "We zijn verbaasd. Hoe kun je een muur kwijtraken van zestig meter lang?", vraagt Hendriksen zich hardop af. "Het is toch best een grote muur."
De muur komt dus niet voor in de archieven van de gemeente. "Dat maakt het extra wonderlijk", zegt ze daarover. "We hebben een heel uitgebreide inventarisatie van alle cultuurhistorie die we in Vianen hebben en de muur staat daar nog niet bij." Zit er dan een gat in de archieven? "Dat gaan we nu bekijken. Als die van cultuurhistorische waarde blijkt, kunnen we dat gat opvullen."

Kasteel Batestein

De erfgoedcommissie van de gemeente gaat de muur nu onderzoeken om onder meer te kijken hoe oud die is en of die dus van historische waarde is. Vaststaat dat de muur geen onderdeel is van de stadsmuur in Vianen. "Wel heeft hier een kasteel gestaan, kasteel Batestein", vertelt de wethouder. "Dat zou er best mee te maken kunnen hebben."
De muur was volledig begroeid met bramenstruiken en klimop
De muur was volledig begroeid met bramenstruiken en klimop © RTV Utrecht / Annemarie de Wit
Afhankelijk van de uitkomst moet de gemeente beslissen wat er met de muur gaat gebeuren. Dat er iets moet gebeuren, is zeker. De grond aan de andere kant van de muur ligt namelijk zo'n twee meter hoger dan de grond aan de kant van de inmiddels kale muur, en "leunt" er dus tegenaan. Dat, terwijl aan de muur al lange tijd geen onderhoud is gepleegd.
In Vianen zijn de laatste tijd vaker bijzondere vondsten gedaan: vorig najaar werden bij graafwerkzaamheden tientallen skeletten gevonden en in april stuitten bouwlieden tijdens de aanleg van een riool op resten van een oude stadstoren en stadsmuur. Hendriksen hoopt dat de muur ook oud is: "Dan wordt het plaatje van historisch Vianen steeds completer."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.