Uzi's, kalasjnikovs en granaatwerpers: OM wil wapenhandelaar jaren de cel in

© Pixabay
AMERSFOORT/NIEUWEGEIN - Het OM eist 5,5 jaar cel tegen een man uit Amersfoort omdat hij de spil zou zijn in een netwerk van wapenhandelaars.
De wapenleverancier staat in het criminele milieu bekend onder de naam 'Luciano Pavarotti'. Hij leverde volgens justitie onder meer uzi's, kalasjnikovs en granaatwerpers maar ook een demper, magazijnen en patronen.
Het OM spreekt grote schande van de wapenhandel. De klanten van de Amersfoorter waren vaak van plan criminele tegenstanders geweld aan te doen. Dat zulke onderwereldpraktijken heel gevaarlijk zijn bleek vorige maand nog, zegt de officier van justitie, toen bij een schietpartij in Amsterdam-Zuidoost een kind van 2 jaar gewond raakte door een verdwaalde kogel. "Wie in wapens handelt, is de eerste schakel in het gewelddadige gebruik ervan en faciliteert de zware georganiseerde criminaliteit."
De 36-jarige Amersfoorter moet als het aan het OM ligt ook 26.000 euro betalen. Dat geld heeft hij verdiend met zijn handel.
De vervolging van 'Pavarotti' staat niet op zichzelf. Het politieonderzoek naar de wapenhandelaar leidde tot meer aanhoudingen. Zo staat later deze maand een man van 22 uit Nieuwegein voor de rechter omdat hij wapens haalde bij de Amersfoorter.
Ook werden drie mannen uit Lelystad opgepakt wegens drugshandel. Zij hadden de naam 'Pavarotti' in hun telefoon staan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.