Instellingen

Familie vermiste Rida blijft zoeken: 'Zolang hij niet gevonden is, is er geen rust'

INNSBRUCK/ZEIST - Zijn horloge staat stil, valt na een tijdje op. "Ja, niet alleen mijn horloge. Mijn hele leven staat stil." Hamid Zoundri is heel even twee dagen in Nederland. Hij geeft interviews aan de Nederlandse media aan zijn tafel thuis, want hij wil maar één ding: dat zijn neef Rida gevonden wordt. En snel. Rida wordt al anderhalve week vermist in Oostenrijk.
Vanavond zit hij alweer in de auto terug naar Innsbruck. Daar zocht hij de afgelopen week samen met vrijwilligers onafgebroken naar zijn neef. En hij blijft zoeken tot Rida gevonden is. De familie zet alles op alles om hem te vinden.
"We hebben voorbeelden gezien dat mensen na 2 à 3 maanden nog steeds leven."
De 19-jarige Rida verdween op zondag 30 mei tijdens een korte vakantie. "Hij is een harde werker en wilde even een paar dagen reizen. Met de trein naar Berlijn en verder naar Innsbruck. Hij is een natuurliefhebber, houdt van wandelen. Hij is nergens bang voor, dus alleen reizen vond hij helemaal prima", vertelt zijn oom.
Zoekactie naar Rida afgelopen week
Zoekactie naar Rida afgelopen week © RTV Utrecht / Hamid Zoundri
Via beeldbellen liet Rida geregeld de omgeving zien aan zijn moeder. Maar bij het laatste telefoontje op 30 mei leek hij verward, hij had geen gevoel meer in zijn handen en pijn op zijn borst. "Rida had astma, maar dan hadden we hem zwaar horen ademen, dat was niet zo. Verder was er eigenlijk niks mis met zijn gezondheid", zegt Hamid.
Hij beschrijft Rida als een fysiek sterke jongen die midden in het leven stond. "Hij houdt van lezen, van alleen zijn, hij heeft een boekenkast waar je u tegen zegt. En hij had een eigen bedrijfje opgezet."
Oom Hamid is dag en nacht bezig met de zoektocht in Oostenrijk
Oom Hamid is dag en nacht bezig met de zoektocht in Oostenrijk © RTV Utrecht / Ulrike Nagel
De familie is gefrustreerd dat de zoekactie naar Rida niet gaat zoals zij willen en ze zijn teleurgesteld in de autoriteiten. "Er is geen protocol van: doe dit of doe dat. De ambassade of de politie, er is niet meteen iemand die met Oostenrijk belt, die Nederlands en Duits kan en meteen opdracht kan geven tot een zoektocht. De politie in Oostenrijk spreekt slecht Engels. En sommigen zijn ronduit onvriendelijk en bot", vindt Hamid.
Hij had gehoopt dat op die eerste zondagavond er direct een helikopter met infrarood de lucht in zou gaan. "Dan zou je iemand wel zien liggen en misschien nog kunnen redden. Maar het duurde echt heel wat dagen. Dan hoor je, ja, dat doen ze niet, dat kost teveel geld. Dan breekt echt je klomp. Duur? Een open-hart-operatie is ook duur, maar die doe je toch ook om iemands leven te redden? Dan voel je je niet serieus genomen."

Speurhonden

Nu gaat de zoektocht dus op initiatief van de familie door. "Er lopen daar nu elf mensen rond, vrijwilligers met speurhonden. Die weten precies wat ze doen, dat is indrukwekkend. De honden volgen een pad waarvan wij al vermoedden dat Rida er zelf heeft gelopen, ten noorden van de stad. Richting de Höttinger Alm. Pas toen we een oproep via social media hebben geplaatst, ging er echt iets gebeuren. We hebben gebeld met de ambassade in Oostenrijk en die tonen hun medeleven, maar doen in de praktijk weinig."
Speurhonden van de vrijwilligers zoeken langs een pad bij de Höttinger Alm
Speurhonden van de vrijwilligers zoeken langs een pad bij de Höttinger Alm © RTV Utrecht
De kans dat hij levend gevonden wordt, wordt steeds kleiner. De familie houdt er inmiddels rekening mee dat hij al overleden is. "Maar je weet het niet, he? Er zijn vaker verhalen van mensen die het soms toch ineens maanden uithouden in de natuur. Misschien is hij ergens in gerold waar hij niet uit kan. Of hij ligt ergens waar hij moeilijk te zien is. Maar zolang hij niet gevonden is, is er geen rust. En kunnen we niet door. We willen hem niet pas maanden later vinden en dat er dan alleen nog maar een paar botten van hem over zijn. Dat wil je gewoon niet."
De politie in Oostenrijk geeft aan dat ze met brandweer, met een reddingsbrigade, met de waterpolitie en met helikopters hebben gezocht naar Rida. Ze hebben concrete aanwijzingen nodig om verder te zoeken, zegt een woordvoerder. Die aanwijzingen is er volgens de familie nu. "We denken nu te weten welk pad het was, dan kan de politie nu toch verder zoeken? Maar dat gebeurt niet, dat is vreemd."
De familie roept nu mensen op die ervaring hebben met het redden van mensen in de bergen. "Het maakt niet uit wat het kost, we zijn al bezig geld te werven hiervoor, de kosten hebben we hiervoor over. Wij kunnen concrete hulp gebruiken. Iemand die op plekken naar hem gaat zoeken, waar je niet zomaar bij kan. We houden hoop dat we hem vinden." Wat hij gaat doen als hij terug is in Innsbruck? "Proberen te slapen, want 's nachts kan je niet zoveel doen. En dan kijken hoe ver ze zijn gekomen. En een nieuw plan maken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.