11 miljoen prikken gezet, prikken kan ook op vakantie (in Nederland) en we willen van mondkapjes af

© Keistadnieuws
PROVINCIE UTRECHT - Het aantal coronapatienten blijft dalen en dat zorgt ervoor dat we steeds vaker durven denken aan een onbezorgde zomervakantie. Maar hoe zit het als je in je vakantie je vaccinatie kan halen? En steeds meer landen gaan van code oranje naar geel, waardoor testen en quarantaine niet meer nodig zijn bij die landen. Welke landen gaan binnenkort 'op geel' en wat betekent dat precies? Dat en ander coronanieuws lees je in onze dagelijkse rubriek Corona Vandaag.
Opnieuw is het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen flink gedaald. Doordat sinds gisterochtend 103 bedden vrij zijn gekomen op verpleegafdelingen en intensive cares behandelen ziekenhuizen momenteel 834 Covid-patiënten. Het is het laagste aantal sinds 4 oktober. Precies een maand geleden, op 9 mei, lagen er 2435 coronapatiënten in het ziekenhuis. Dat betekent dat er 1601 bedden zijn vrijgekomen.
Bed op cohortafdeling UMC Utrecht
Bed op cohortafdeling UMC Utrecht © RTV Utrecht
Op de verpleegafdelingen liggen nu nog 530 coronapatiënten. Dat zijn er 86 minder dan gisteren. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde voor de zeventiende achtereenvolgende dag; dat aantal staat nu op 304.
Ook gaat het goed met het aantal nieuwe besmettingen. Tussen gisterochtend en vanmorgen zijn 1791 nieuwe positieve coronatests geregistreerd bij het RIVM. Dat zijn er 779 minder vergeleken met vorig week woensdag.

Prikken

De 11 miljoenste coronaprik is gezet, meldt het coronadashboard van de overheid. Het gaat om eerste en tweede vaccinaties bij elkaar. Vorige week werd een recordaantal prikken gezet: ruim 1,2 miljoen. Volgens de planning op het coronadashboard wordt dat record deze week alweer gebroken; naar verwachting worden er tussen 7 en 13 juni ruim 1,4 miljoen mensen gevaccineerd. Het daadwerkelijke aantal kan afwijken, bijvoorbeeld doordat mensen hun afspraak afzeggen.

Vakantievaccin

Prikafspraken worden de laatste tijd steeds vaker afgezegd of verplaatst door mensen die hun afspraak rond een vakantie willen plannen. Ze willen onder meer hun tweede vaccinatie verzetten omdat die net in de vakantie valt. Voor die mensen heeft Lydia van der Meer van de GGD een tip: "Natuurlijk snappen we dat mensen toe zijn aan vakantie, we denken graag mee. Maar als je nu weet dat je op vakantie gaat naar Emmen en je kan niet heen en weer rijden voor een tweede prik, dan plannen we graag een afspraak voor je in de buurt van je vakantieadres. Die prik kan je dan ook prima in Drenthe halen."
Ook wordt het steeds drukker bij de afsprakenlijn van de GGD. Bijna iedere dag wordt een nieuw geboortejaar opgeroepen om afspraken te maken. Sinds vandaag mag iedereen die geboren is in 1988 een afspraak maken.
Daarnaast heeft de Gezondheidsraad geadviseerd om ook kinderen uit medische risicogroepen te vaccineren. Het gaat om alle kinderen van 12 tot en met 17 jaar die ook jaarlijks worden uitgenodigd voor de griepprik. Verder moeten ook kinderen met obesitas het vaccin aangeboden krijgen. In uitzonderlijke gevallen mogen behandelend artsen bepalen dat hun patiënt in aanmerking moet komen.
De Gezondheidsraad komt binnen enkele weken met een advies over de vraag of ook gezonde jongeren van 12 jaar en ouder ingeënt moeten worden tegen het coronavirus. Sommige Europese landen, waaronder Duitsland, zijn al begonnen met het vaccineren van deze leeftijdsgroep, net als de Verenigde Staten.

Code geel

Nederlanders kunnen met ingang van morgen weer op vakantie naar Luxemburg, Polen, Tsjechië en Slowakije. Het reisadvies voor deze landen gaat dan van oranje naar geel omdat de coronacijfers dalen. Dat betekent dat niet-noodzakelijke reizen weer zijn toegestaan, dat na terugkeer geen coronatest nodig is en mensen ook niet in quarantaine hoeven. Ook van Noorwegen werd gezegd dat het grotendeels geel zou worden, maar dat land blijft toch op oranje staan vanwege strengen inreisbeperkingen. Mensen die terugkomen uit Noorwegen hoeven niet meer in quarantaine. Gisteren werd al duidelijk dat ook Duitsland, Italië en Oostenrijk weer code geel krijgen.

Burgemeesters geraadpleegd over evenementen

Iets anders deze zomer waarover gesproken moet worden zijn de festivals en andere evenementen. Justitieminister Ferd Grapperhaus wil weten hoe de burgemeesters denken over de coronaregels voor evenementen die de komende maanden waarschijnlijk weer mogelijk worden. Hij heeft de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad morgenavond uitgenodigd voor een overleg.
Grapperhaus wil tijdens het digitale overleg graag van de burgemeesters horen wat hun aandachtspunten zijn als het gaat om handhaving en het verlenen van vergunningen bij evenementen. Zo wordt er onder meer gekeken naar de resultaten van de Fieldlab-evenementen die eerder dit jaar georganiseerd werden. Ook wordt gekeken naar toegangstesten, het vaccinatiebewijs en andere regels. Ook wordt over het maximum aantal bezoekers gepraat. De verwachting is dat het kabinet vrijdag een besluit neemt over nieuwe coronaregels voor evenementen.
Dat mensen weer toe zijn aan een feestje bleek afgelopen nacht in Utrecht. Daar werden opnieuw parken leeg geveegd, omdat er teveel mensen bij elkaar waren. Volgens politie en handhavers van de gemeente was er in park Lepelenburg een feestje aan de gang met zo'n 500 mensen. In het Wilhelminapark was het met 250 man iets rustiger, maar ook nog te druk. Er zijn meerdere bekeuringen uitgedeeld en iedereen is weggestuurd. Naast dat het te vol is, is het ook vies in de parken, want de bezoekers laten veel troep achter, tot ergernis van omwonenden en bedrijven in de buurt.
Corona-afval blijft achter in het park
Corona-afval blijft achter in het park © RTV Utrecht / Peter Huting

Geen mondkapjes meer en knuffelen

Bijna negen op de tien Nederlanders verheugen zich op de tijd 'na corona'. Dat meldt I&O Research op basis van een draagvlakonderzoek in opdracht van de NOS dat maandelijks uitgevoerd wordt. De ondervraagde Nederlanders kijken er het meest naar uit naar het moment dat ze geen mondkapje meer hoeven te dragen als de coronamaatregelen verdwijnen.
We willen graag weer de supermarkt in zónder mondkapje
We willen graag weer de supermarkt in zónder mondkapje © Pexels
Andere veranderingen waar de Nederlanders zich op verheugen zijn op vakantie gaan naar het buitenland, anderen weer kunnen aanraken of knuffelen en naar een restaurant gaan. Verder zegt de helft van de ondervraagden het na corona fijn te vinden "niet meer steeds bij alles na te moeten denken" en 43 procent is blij dat er dan geen anderhalve meter afstand meer hoeft worden gehouden. Jongeren tot 25 jaar verlangen extra naar een bezoek aan een concert, een festival of het theater.
Een maand geleden bleek uit het onderzoek van I&O Research nog dat er een sterke verdeeldheid was met betrekking tot de versoepeling: ruim de helft van de ondervraagden wilde toen een pas op de plaats maken, en 41 procent wilde verder versoepelen. Nu vindt 47 procent dat er al meer maatregelen kunnen worden losgelaten en zegt 18 procent dat die maatregelen compleet kunnen verdwijnen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.