RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrechtse raad: 'Elke gevaccineerde moet stempel krijgen in gele boekje, ook in ziekenhuis'

UTRECHT - Acht partijen in de Utrechtse gemeenteraad willen dat er zo snel mogelijk een oplossing komt voor mensen die geen stempel kunnen krijgen in het gele boekje na een vaccinatie tegen het coronavirus. Zieken en gehandicapten worden nu ongelijk behandeld, stellen de fracties. Onder aanvoering van de PvdA hebben ze schriftelijke vragen ingediend bij het college.

Een Utrechter met een spierziekte zwengelde de kwestie deze week aan. Hij kon hij na een inenting in het UMC Utrecht geen stempel krijgen in zijn gele boekje. Dit betekent in de praktijk dat hij kosten moet maken als hij naar onder meer Duitsland wil reizen. Op alle GGD-priklocaties kunnen gevaccineerden wel een stempel in het gele boekje krijgen. Dit na een aangenomen motie in de Tweede Kamer.

UMC verwijst naar ziekenhuispas
In het ziekenhuis gevaccineerd worden is geen keuze en op deze manier worden mensen met een ziekte of handicap ongelijk behandeld, vinden de raadsfracties. Het UMC Utrecht verwijst naar de registratiekaart waarop de vaccinatie wel staat, maar in Duitsland wordt die niet erkend als een geldig bewijs en het gele boekje wel. De raadsfracties vinden dat hier een einde aan moet komen en dat mensen die in het ziekenhuis zijn gevaccineerd met terugwerkende kracht een stempel in het gele boekje moeten krijgen en zo niet gedwongen worden kosten te maken die anderen niet hoeven te maken.

De fracties beseffen dat de werkdruk bij het personeel van het UMC Utrecht al lange tijd hoog is en dat het ziekenhuis formeel in zijn recht staat door geen stempel in het gele boekje te zetten. "Toch willen we dat er zo spoedig mogelijk een oplossing komt voor deze situatie die tot ongelijke behandeling leidt. Gelijke behandeling weegt zwaarder dan het formele recht om geen stempel in het gele boekje te zetten."

Fraudebestendig vaccinatiebewijs
Het gele boekje bestaat sinds 1983. Het is een soort medisch paspoort met reisvaccinaties dat vereist is in sommige landen met een hoog infectierisico, maar het is niet erkend als officieel vaccinatiebewijs voor Covid-19, net als de registratiekaart die mensen op de vaccinatielocatie krijgen. IJsland, Duitsland en Oostenrijk accepteren de coronastempel in het gele boekje wel.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt aan een fraudebestendig vaccinatiebewijs voor Šlle Nederlanders als onderdeel van het Digitaal Corona Certificaat (DCC) dat op Europees niveau wordt ontwikkeld. Veel mensen zien hun inenting tegen het Covid-19 graag vastgelegd in het gele boekje. Daarom zetten alle GGD'en er sinds maandag een stempel in. Dit is niet verplicht.

Hoewel een aantekening door de GGD'en in het gele boekje geen meerwaarde heeft, boven het zelf toevoegen van de registratiekaart aan het boekje, kan deze aantekening desgevraagd ook met terugwerkende kracht worden gekregen bij de GGD waar je bent gevaccineerd.

Huisartsen
Huisartsen zetten de stempels in principe niet, al zijn er wel uitzonderingen. De meeste dokters geven hun patiŽnten na de vaccinatie een registratiekaartje mee, met daarop de sticker met de informatie over het vaccin dat ze hebben gegeven. De sticker kan ook in het gele boekje worden geplakt.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -