Instellingen

Coronacrisis hakt erin bij Jaarbeurs: nieuwbouwplannen vertraagd

UTRECHT - De grote nieuwbouwplannen van de Jaarbeurs lopen vertraging op. De beurs- en congreslocatie in Utrecht is zwaar getroffen door de coronacrisis en de bouw van woningen en kantoren in het gebied lijkt vooralsnog minder op te leveren dan verwacht, terwijl de miljoenenopbrengsten juist nodig zijn om de financiering van de nieuwbouwplannen rond te krijgen.
© Jaarbeurs
Jaarbeurs boekte in het coronajaar 2020 zonder evenementen een verlies van ruim 12 miljoen euro. De beurs- en congreslocatie zegt financieel gezond te zijn, maar heeft wel fors moeten interen op de reserves.
Jaarbeurs verwacht in 2022 economisch herstel, maar zegt wel meer tijd nodig om de nieuwbouwplannen financieel rond te krijgen. Directeur Albert Arp schrijft in een brief aan het college niet te willen tornen aan de plannen op het gebied van "duurzaamheid, groen en gezond stedelijk leven". Wel wordt het project samen met de gemeente opnieuw tegen het licht gehouden om tot oplossingen te komen.
© Jaarbeurs
In december 2019 presenteerde de beurs- en congresorganisatie een ambitieus, groen en duurzaam nieuwbouwplan. Het Jaarbeurs-terrein moet gezellig, levendig en bruisend worden in plaats van grijs en 'naar binnen gekeerd'. Aan de tekentafel is ook nagedacht over het gebied eromheen. Daar moeten onder meer twee- tot drieduizend huizen komen, horeca aan het Merwedekanaal, een theater en misschien zelfs een concerthal die concurreert met Ahoy' en Ziggo Dome. De plannen kosten ongeveer 300 miljoen euro.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.