Website met spullen oorlogsslachtoffers

PROVINCIE UTRECHT - Nationaal Monument Kamp Amersfoort heeft een website gelanceerd om ervoor te zorgen dat eigendommen van kampslachtoffers terechtkomen bij de nabestaanden.
Horloges, ringen, portemonnees en zelfs foto's liggen al zestig jaar in de kluis van het kamp. Bij binnenkomst werden de spullen ingenomen en geregistreerd. "Nabestaanden haalden de spullen vaak niet op omdat het te beladen was. Ook waren de mensen aan wie de spullen toebehoren lastig te vinden", zegt Nibbering.
Nibbering doet nu een ultieme poging de spullen bij de nabestaanden te bezorgen. Hij merkt dat mensen het nu vaak mooi vinden om toch een tastbare herinnering te hebben aan een familielid. "Het internet moet ons hierbij helpen", aldus Nibbering.
De website www.oorlogsnalatenschappen.blogspot.com is gelanceerd 65 jaar na de razzia door de Duitse bezetters in het Gelderse dorp Putten in 1944. Daarbij verloor het Gelderse dorp 552 mannen. De razzia was een vergeldingsactie voor een beschieting door leden van de Puttense verzetsbeweging van een auto van de Duitse Wehrmacht. Meer dan zeshonderd mannen werden op transport gezet naar concentratiekampen.
Veel van de 160 objecten die in de kluis in Kamp Amersfoort liggen, zijn van mannen die uit Putten werden afgevoerd. Nibbering meent dat er na al die jaren nog steeds nabestaanden kunnen worden opgespoord. "We hebben onlangs nog de trouwring van een man uit Putten kunnen overhandigen aan zijn zoon", aldus Nibbering.

Website met spullen oorlogsslachtoffers

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.