Mag de vlag uit? Examenkandidaten krijgen het verlossende woord

Ilse Bestevaar wordt vandaag gebeld met de uitslag.
Ilse Bestevaar wordt vandaag gebeld met de uitslag. © RTV / Robert Jan Booij
PROVINCIE UTRECHT - Een spannende dag vandaag voor examenkandidaten. Zij krijgen vandaag het verlossende telefoontje met de boodschap of zij geslaagd zijn of niet.
"Het is een mooie dag, maar ook altijd een beetje spannend", zegt geschiedenisdocent Martin Schurink. Op zijn school, het Farel College in Amersfoort, waren de voorbereidingen vanochtend in volle gang.

Emoties

"Hier komen de normeringen binnen", vertelt Jeroen Vreekamp, afdelingsleider van de havo vanuit het secretariaat van de middelbare school. "Die worden gekoppeld aan het aantal punten dat de leerlingen gehaald hebben en dan komt daar een eindexamencijfer uit. Uiteindelijk komt er dan achter de naam van de leerling te staan 'geslaagd' of 'niet geslaagd'."
Voor de eindexamenkandidaten was het een bijzonder bewogen jaar door corona. Het was lang onduidelijk of de examens door zouden gaan, en welke regels er zouden gelden. Uiteindelijk konden leerlingen die ziek waren tijdens de examens hun examens in het tweede tijdvak maken, zonder dat dit gold als een herkansing. Daarnaast konden de kandidaten een vak kiezen dat niet meetelt voor de uitslag, zolang het geen Nederlands, Engels of wiskunde is.
Rogier Koers, Martin Schurink en Jeroen Vreekamp hangen vanmiddag aan de lijn met hun leerlingen.
Rogier Koers, Martin Schurink en Jeroen Vreekamp hangen vanmiddag aan de lijn met hun leerlingen. © RTV / Robert Jan Booij
Voor de examenkandidaten van het UniC in Utrecht waren de afgelopen dagen helemaal zenuwslopend. Een deel van de leerlingen behoorde tot de pechvogels van wie de examens waren kwijtgeraakt na de tweede nakijkronde. De opluchting was dan ook groot toen onderwijsminister Slob woensdagavond liet weten dat voor deze leerlingen de eerste nakijkronde telt.
Ook voor de leerlingen die niet geslaagd zijn ligt een helder protocol klaar. "De slechte boodschap moet je meteen brengen, dan is het meteen duidelijk", zegt Vreekamp. "Dan komen vaak de emoties en daarna bespreek je wat de mogelijkheden zijn met een eventuele herkansing."
Leerlingen die in het vmbo basis en -kaderonderwijs hun examens digitaal hebben gemaakt, moeten trouwens nog even geduld hebben. Zij kunnen op 16 juni een belletje verwachten.

Aan de telefoon gekluisterd

Aan de andere kant van de lijn overheersen de zenuwen. "Maar ik heb ook wel zin om het telefoontje te krijgen", geeft examenkandidaat Ilse Bestevaar (17) toe. Vanaf 15.00 zit ze aan de telefoon gekluisterd want dan kan ze gebeld worden.
Gelukkig werd vanochtend de normering al bekend gemaakt, waardoor ze al een idee heeft hoe haar cijfers beoordeeld worden. De eerste voortekenen zijn positief. "Alleen Engels wordt heel streng beoordeeld, maar dat betekent dat die heel goed gemaakt is." Voor wiskunde is de beoordeling wat soepeler. "Daar ben ik wel echt blij mee, want die vond ik heel lastig."
Zodra ze het verlossende woord heeft gekregen springt ze op de fiets om samen met haar klasgenoten haar cijferlijst op te halen op school. En daarna: "Heel goed vakantie vieren!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.