Gedeeltelijke zonsverduistering boven Nederland: 'Super indrukwekkend'

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Boven Nederland was vanmiddag een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. De maan kwam tussen de aarde en de zon te staan en schuift daardoor voor een deel voor de zon langs. Het lijkt dan alsof er een hap uit de bovenkant van de zon is. Het is de eerste eclips boven Nederland sinds 2015.
Mensen kunnen onder andere naar sterrenwachten toe om samen naar de verduisterde zon te kijken. Zo ook bij museum en sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht. "Ik vind het super indrukwekkend. Echt heel mooi om te zien", vertelt een bezoeker.
Sterrenkundige Edwin Mathlener is vrijwilliger bij het musem en blij dat hij weer aan de slag kan: "Ik ben hier vanwege de coronacrisis een half jaar niet geweest. Dat is voor het eerst in veertig jaar", vertelt hij op Radio M Utrecht.
De gedeeltelijke zonsverduistering begon rond 11.18 uur. Het hoogtepunt was iets meer dan een uur later, om 12.22 uur. Toen was ongeveer 17 procent van het oppervlak van de zon bedekt. Om 13.31 uur was het laatste stukje van de zon weer zichtbaar en is de verduistering voorbij."
"In Utrecht wordt 29 procent van de zon 'weggehapt.' Zuidelijker van Utrecht zal dat minder zijn. Noordelijker wat meer", aldus Mathlener.
De zonsverduistering
De zonsverduistering © RTV Utrecht
Voor de eclips moeten mensen wel een geschikte bril dragen, waarschuwt de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie, want recht in de zon kijken is gevaarlijk, ook als die deels verduisterd is.

Gevolgen voor energievoorziening

De verduistering kan gevolgen hebben voor bedrijven en mensen met zonnepanelen. Die panelen wekken tijdens de eclips ongeveer 0,8 gigawatt minder op, doordat er minder zonlicht op valt. Het elektriciteitsverbruik zelf daalt niet, dus moet netbeheerder TenneT meer stroom uit andere bronnen zien te halen.
Gedeeltelijke zonsverduisteringen komen in Nederland vaker voor, volledige verduisteringen zijn zeldzaam. De laatste totale eclips die vanuit Nederland te zien was, gebeurde in mei 1715, de eerstvolgende is in oktober 2135.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.