Instellingen

Zelf vuurwerk afsteken met Oud en Nieuw? Utrecht wil er nu definitief vanaf

© Pixabay
UTRECHT - Het Utrechts college van B&W is het erover eens: vuurwerk afsteken moet verboden worden voor inwoners van de gemeente Utrecht. Na de zomer dienen zij een voorstel in dat een einde moet maken aan het "ongelimiteerd afsteken van vuurwerk door particulieren". De gemeente zal in datzelfde plan alternatieven bieden, zoals georganiseerde vuurwerkshows.
Het vuurwerkverbod hing al een tijdje in de lucht. In Rotterdam, Amsterdam en Soest werd eerder een vuurwerkverbod ingevoerd en afgelopen jaar gold in verband met corona een landelijk vuurwerkverbod.
Voor het college gaf een recent onderzoek van I&O research de doorslag. Uit dat onderzoekt blijkt dat de helft van de Utrechters voorstander is van een lokaal vuurwerkverbod. Het percentage Utrechters dat de vuurwerktraditie in stand moet worden gehouden is gedaald van 61 procent in 2017 naar 40 procent in 2021.
De Groenlinksfractie van Utrecht is in haar nopjes. "Geweldig nieuws voor veiligheid, dieren en milieu", laten zij op Twitter weten. Ondertussen werkt het college door aan een plan voor Utrechtse vuurwerkfanaten. "Met Utrechters die nog steeds veel belang hechten aan vuurwerk als onderdeel van de jaarwisseling gaan we aan de slag om alternatieve vieringen op buurtniveau vorm te geven", schrijft het college in een brief aan de raad.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.