Justitie laat afperser vrij voor operatie, man gaat direct weer de fout in

© RTV Utrecht / Riks Ozinga
UTRECHT - Een gewelddadige afperser die vorig jaar meerdere keren het huis van twee bejaarde mensen in de Utrechtse Waalstraat binnendrong en geld eiste, is opnieuw de fout ingegaan toen hij voor een medische ingreep in vrijheid werd gesteld. Dat bleek vanochtend tijdens een tussenzitting in de rechtszaak tegen de 25-jarige R.B. uit Utrecht.
De verdachte zat voor een hele reeks insluipingen en afpersingen in voorarrest en mocht zijn proces in vrijheid afwachten, nadat hij in maart een hersenoperatie moest ondergaan. Maar op 17 april drong hij volgens het Openbaar Ministerie opnieuw een huis binnen, in dezelfde buurt waar zijn eerdere slachtoffers wonen. Een dag later zou hij een mobiele telefoon hebben gestolen.

Ruiten ingooien en vuurwapen

R.B. komt zelf ook uit de Utrechtse Rivierenwijk en is een notoire veelpleger met een dik strafblad. Het OM verdenkt hem ervan dat hij tussen 14 en 27 september meerdere keren hetzelfde oudere stel in de Waalstraat heeft afgeperst. Volgens het OM klopte hij 's ochtends vroeg bij hen op de ruit en zei hij dat hij geld nodig had.
B. zou hebben gezegd dat hij 50 euro aan andere mensen moest betalen, die anders ruiten bij de slachtoffers zouden ingooien. Dat zou hij meerdere nachten hebben herhaald. De slachtoffers zouden hem minstens 1.705 euro hebben gegeven. Ook zou hij een mobiele telefoon hebben meegenomen.
Je moet 1.000 euro opscharrelen anders gebeuren er rare dingen met je!
Insluiper
Op 28 september ging hij volgens het OM nog veel verder. Hij drong hetzelfde huis binnen en richtte een vuurwapen op de bewoner. Daarbij zou hij hebben gezegd: "Je moet 1.000 euro opscharrelen anders gebeuren er rare dingen met je. Ga maar op je bed liggen, dan schiet ik je in je been." Maar dit keer zou de poging om de bewoner geld af te persen zijn mislukt.

Opnieuw in de fout

In maart werd B. geopereerd aan een tumor en kwam hij op vrije voeten. Maar volgens de officier van justitie is hij daarna op soortgelijke wijze opnieuw de fout ingegaan. Hij wordt verdacht van insluiping in een andere woning in Rivierenwijk op 17 april en zou een dag later weer een mobieltje hebben gestolen. Deze twee verdenkingen worden bij de andere gevoegd, zodat de rechtbank ze volgende maand samen kan afhandelen.
R.B. zit nu weer in voorarrest. Zijn advocaat vroeg de rechtbank om hem weer vrij te laten, zodat hij kan revalideren in De Hoogstraat. Hij zou na zijn hersenoperatie opnieuw moeten leren spreken en bewegen. De officier van justitie verzette zich daar fel tegen. Zij vond dat hij zijn kans had gehad en zelf had verprutst. Bovendien kon hij al veel beter praten dan een tijdje terug, vond zij. Daar was de rechtbank het mee eens. De Utrechter blijft vastzitten tot aan de inhoudelijke behandeling van de zaak op 5 juli.

Boos

De verdachte reageerde verbolgen toen hij hoorde dat hij niet vrijkwam en liep weg uit de videokamer van de PI waar hij in hechtenis zit. "Ik wil een nieuwe advocaat man, ik neem gewoon een nieuwe advocaat", mopperde hij. Zijn advocaat kreeg het wel voor elkaar dat een taakstraf die zijn cliënt vorige week bij de politierechter kreeg, wordt omgezet in twee weken cel. Die kan hij de komende tijd gelijk uitzitten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.