EK-wedstrijd zondag in een Utrechtse kroeg kijken kan niet (maar luísteren wél)

Oranje-vlaggen in Amersfoort in 2019.
Oranje-vlaggen in Amersfoort in 2019. © RTV Utrecht / Kees Hoogendijk
PROVINCIE UTRECHT - Vandaag begint in Italië het Europees Kampioenschap voetbal. Maar onze ogen zijn natuurlijk vooral gericht op zondag, als Nederland aantreedt tegen Oekraïne. Die wedstrijd in de kroeg kijken, gaat hem waarschijnlijk niet worden, maar voetbalfans kunnen de EK-wedstrijd wel luísteren. In de hele provincie Utrecht is het verboden om, zoals bij voorgaande EK's en WK's, grote schermen op te hangen uit angst voor groepen mensen en corona-uitbraken. Maar een paar cafés hebben een oplossing: ze delen radio's uit waarmee op het terras kan worden geluisterd naar de wedstrijd.
Een rondje bellen in de stad Utrecht levert al snel één overheersend beeld op: het wordt zondagavond geen Oranjefeest in de stad. En da's nog even wennen voor de mensen van Café De Potdeksel. "Het was de bedoeling dat er mensen op het terras zouden zitten met een grote tv binnen", zegt Marije Besselse, "maar deze week kwamen de mensen van handhaving langs met de boodschap dat er absoluut geen wedstrijd mocht worden uitgezonden."
We hadden nog de hoop dat we tot het einde van de wedstrijd zouden mogen uitzenden, maar het zit er niet in.
Marije Besselse, Café De Potdeksel
Geen voetbal dus bij De Potdeksel, of de naastgelegen cafés Tilt en De Stad. En dat is wennen, aldus Besselse. "Sinds 1978 zenden we buiten en binnen voetbal uit. Dat is altijd goed geregeld en levert nooit problemen op. We hadden nog de hoop dat we tot het einde van de wedstrijd zouden mogen uitzenden, maar het zit er niet in."
Want bovenop het feit dat de gemeente Utrecht scherp handhaaft op tv-schermen, is er nog een probleem: de vanwege corona vervroegde sluitingsuren van de horeca. Besselse: "De wedstrijd begint om negen uur en om tien uur moeten we dicht. Mensen gaan geen halve wedstrijd kijken. Dus voor ons houdt het op en gaan we zondag om acht uur dicht."

Transistorradio's

Maar sommige Utrechtse horeca-ondernemers wilden toch wat organiseren. Zoals Sidney Rubens, eigenaar van Roost aan de Singel op het Paardenveld. "De maatregelen maken je creatief. Schermen mochten niet. Dus toen dacht ik: hoe gaan we er toch wat mee doen? Toen dacht ik: ik koop 20 transistorradio's en die zetten we op tafel zodat mensen het wedstrijdverslag kunnen luisteren."
Ik denk dat de echte liefhebbers voor de tv zitten.
Werknemer Long John's Pub in Amersfoort
En dat idee sprak andere horeca-eigenaren ook aan. In Amersfoort gaan ze hetzelfde doen op het terras van Long John's Pub. Een werknemer: "Gewoon op elke tafel een radiootje. En dan hopen dat ze allemaal synchroon lopen." Niet dat ze bij de Amersfoortse kroeg op de Krankeledenstraat veel mensen verwachten. "Ik denk dat de echte liefhebbers voor de tv zitten. Maar zo kan je de mensen die het terras verkiezen boven de wedstrijd toch wat leuks aanbieden."
Als Rubens hoort dat zijn idee in Amersfoort gekopieerd is, reageert hij collegiaal. "Zou ik zelf ook hebben gedaan. Als ik het niet eerder had bedacht." Hij zegt meer positieve reacties te hebben ontvangen. Logisch, vindt hij. "Ik hou me aan de regels. Het is simpel: niet meer dan vijftig man op het terras en dan is de deur dicht. En we moeten om tien uur hoe dan ook dicht dus je kan maar één helft uitzenden. Dan gaat iedereen weg."

Tv's

Overigens zijn er in de provincie wel cafés te vinden waar de wedstrijd op tv gekeken kan worden. Maar je moet wel goed zoeken. Tonnie's Huiskamer in IJsselstein is er zo één. Dit sportcafé zendt het hele jaar door wedstrijden uit op tv's binnen en dus houdt de eigenaar zich aan de regels, vindt hij. "Ik hang geen extra schermen op: ik heb ze al. En ik creëer geen extra aanloop want ik mag er maar vijftig binnen. En dat heb ik voor de zekerheid al teruggeschroefd naar 45."
Ik denk niet dat veel mensen alleen de eerste helft komen kijken en dan snel op de fiets springen om thuis de tweede helft te kijken.
Eigenaar Tonnie's Huiskamer denkt ook dat het rustig blijft
Maar ook deze ondernemer denkt dat het niet druk wordt. "Als Nederland om negen uur speelt, denk ik dat we daarvoor waarschijnlijk al dicht kunnen. Ik denk niet dat veel mensen alleen de eerste helft komen kijken en dan snel op de fiets springen om thuis de tweede helft te kijken."

'1-0 is óók winst, hè'

Voetbalfans die de wedstrijd ongestoord willen bekijken, kunnen dat dus het beste thuis doen. En voor de mensen die echt niet kunnen kiezen tussen dubbelblond of Daley Blind zijn er een paar terrassen met radio's van ondernemende horeca-eigenaren. Maar wat denken die eigenlijk over de wedstrijd zelf? Hoeveel gaat het worden?
Sidney Rubens lacht: "Wat dénk ik dat het wordt, of wat hóóp ik dat het wordt?" En in het Amersfoortse café Long Johns valt er zelfs even een stilte na het stellen van de vraag. "Hmm. Ik weet dat Oekraïne een taai team is met een goede coach die zelf ook een lange carrière heeft gehad. Ik denk een nipte 1-0 overwinning."
In IJsselstein blijven ze ondanks alles positief: "Ik heb de voorbeschouwingen en de oefenwedstrijden gezien en dan heb ik er wel een heel hard hoofd in. We blijven positief maar met deze drie tegenstanders mag je er eigenlijk niet één verliezen. En dan even voor de duidelijkheid: 1-0 is óók winst, hè."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.