Mijlpaal voor Diakonessenhuis: geen enkele coronapatiënt meer op de IC

© Diakonessenhuis
UTRECHT - De ziekenhuiscijfers bewegen al weken de goede kant op, maar in het Diakonessenhuis ging het afgelopen dagen wel héél snel. Sinds gisteren ligt voor het eerst sinds het begin van de tweede golf niet één coronapatiënt meer op de intensive care-afdeling van het Utrechtse ziekenhuis. "Dit is heel fijn."
IC-manager Marianne Brummel is heel blij dat het zo snel is gegaan. Vorige week vierde ze ook al een mijlpaal met haar personeel, toen het schot werd verwijderd dat de IC-afdeling opsplitste in een corona-afdeling en een niet-corona-afdeling. "We hebben er een gat in geknipt en zijn er doorheen gesprongen."
Gelukkig zijn nu een paar collega's op vakantie. Anderen hebben weer tijd voor dingen als scholing.
IC-manager Marianne Brummel
"Het liep natuurlijk al af", zegt Brummel. "Zoals in heel Nederland. Maar deze week ging het met wel heel grote stappen." Meerdere patiënten die op de IC lagen knapten op, anderen waren niet meer besmettelijk. In beide gevallen konden die patiënten verhuizen naar de reguliere verpleegafdeling.
De artsen en verpleegkundigen kunnen inmiddels de teugels iétsjes laten vieren. "Ze hebben een heel pittige tijd achter de rug", zegt Brummel. "Gelukkig zijn er nu een paar op vakantie. Andere collega's hebben nu weer tijd voor dingen als scholing. Ik ben blij te zien dat ze niet helemaal in zak en as zitten."
Op de IC van het Diakonessenhuis liggen dus geen coronapatiënten meer, daarmee is het het eerste ziekenhuis in onze regio die die mijlpaal bereikt. Wel liggen in het ziekenhuis nog vijf patiënten op de verpleegafdeling.

St. Antonius

De drie andere Utrechtse ziekenhuizen hebben nog behoorlijk wat coronapatiënten op de IC's. In het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein liggen er nog negen. Toch durven ze ook daar te zeggen dat het de goede kant opgaat.
In tegenstelling tot het Meander (Amersfoort) en het Diakonessenhuis heeft het St. Antonius nog wel cohortafdelingen. Het gaat om twee verpleegafdelingen en een IC. Dat waren er de afgelopen maanden wel meer, dus er zijn al een aantal cohort-afdelingen gesloten. Het ziekenhuis hoopt dat mogelijk volgende week weer één van de verpleegcohorts voor corona kan sluiten, als de daling van het aantal besmettingen en opgenomen coronapatiënten doorzet.
Het kan zijn dat er op een gegeven moment geen enkele coronapatiënt meer in het ziekenhuis ligt, maar dat betekent niet dat de cohortafdeling dan voorgoed gesloten wordt.
Sandra van Dulmen, woordvoerder St. Antonius
Toch zorgt het St. Antonius dat er de komende maanden ruimte voor coronazorg beschikbaar blijft op de IC en verpleegafdeling. "Het kan zijn dat er op een gegeven moment geen enkele coronapatiënt meer in het ziekenhuis ligt, maar dat betekent niet dat de cohortafdeling dan voorgoed gesloten wordt", zegt woordvoerder Sandra van Dulmen. "We blijven ervoor zorgen dat er flexibel op- en afgeschaald kan worden wat betreft coronazorg. Dat betekent dat als het aantal coronapatiënten toch weer toeneemt, er ruimte beschikbaar kan worden gemaakt, zowel qua bedden als qua personeel om weer coronapatiënten op te vangen."
Want de coronacrisis is op zijn retour, maar nog niet voorbij. Ook al gaat het goed met vaccineren en zijn er al meerdere versoepelingen doorgevoerd de afgelopen tijd; veel maatregelen gelden nog steeds. "We merken bij patiënten en bezoekers dat nu er meer versoepeld wordt, de verwachting is dat maatregelen in het ziekenhuis ook afnemen, maar dat is nog niet het geval."
Ook in het ziekenhuis, waar vaak kwetsbare mensen komen, geldt nog steeds een mondkapjesplicht, is er beperkt bezoek mogelijk en ook de anderhalvemetermaatregel is nog van kracht. "Mensen moeten zich ervan bewust zijn dat ook als je gevaccineerd bent je nog steeds het virus bij je kunt dragen en je nog steeds anderen kunt besmetten. We merken dat nog niet iedereen zich daarvan bewust is."

Meander

Met in totaal acht covidpatiënten in het Meander Medisch Centrum, zit het Amersfoortse ziekenhuis op ongeveer hetzelfde niveau als in september vorig jaar. Drie patiënten met corona worden verzorgd op de intensive care, zes liggen op de verpleegafdeling.
Omdat het nu zo goed gaat kon het Meander vorige week dinsdag de verpleegkundige cohort sluiten en afgelopen maandag werd ook de speciale corona-ic gesloten. Mocht het aantal coronapatiënten weer oplopen, dan is het ziekenhuis voorbereid en kunnen ze alles weer snel inrichten voor extra coronazorg.
Omdat we eenpersoonskamers hebben is het voor ons relatief eenvoudig om mensen in isolatie te behandelen.
Erik van Goor, woordvoerder Meander
De coronapatiënten die nu nog in het Meander op de verpleegafdeling liggen, worden behandeld op de longafdeling. Mocht het weer wat drukker worden, dan kunnen patiënten ook naar de maag-, lever, darmafdeling.
Op de intensive care wordt ook rekening gehouden met coronapatiënten. Er zijn vier bedden gereserveerd voor coronazorg, drie daarvan zijn nu bezet. "Het is voor ons makkelijk om op en af te schalen", zegt Erik van Goor van het Meander. "Omdat we eenpersoonskamers hebben is het voor ons relatief eenvoudig om mensen in isolatie te behandelen."
De mensen die afgelopen maanden coronazorg hebben gegeven kwamen van andere afdelingen in het ziekenhuis. Zij hebben hard gewerkt, maar ook op die andere afdelingen was de druk daarom wat hoger. Het ziekenhuis merkt wel dat het coronazorgpersoneel de rust nodig heeft, maar daar is in de zomer ruimte voor.
Desondanks wordt uitgestelde zorg ook in de zomer ingehaald. Al is het in de zomer wel wat rustiger. "Niet alleen het personeel wil op vakantie, patiënten zeggen ook: doe mijn ingreep maar voor of anders na de vakantie", aldus Van Goor. "Veel dagbehandelingen zijn de afgelopen maanden wel gewoon doorgegaan en daarom hebben we daar gelukkig geen achterstand."
Het laatste Utrechtse ziekenhuis, het UMC, heeft op dit moment nog zeven coronapatiënten op de IC liggen. Bovendien liggen er nog elf mensen op de verpleegafdeling.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.