Rechtszaak tegen verdachten van plofkraak op Utrechtse juwelier van start: 'Voelt als opluchting'

© Koen Laureij
UTRECHT - Vandaag begint de rechtszaak tegen de twee verdachten (17 en 18) van de plofkraak op juwelier Punte in Utrecht in maart dit jaar. Tijdens de pro-formazitting wordt gekeken of de verdachten langer vast blijven zitten. Juwelier Ruud Reijers is blij dat het proces eindelijk begint.
"Het voelt als een opluchting. We gaan een nieuw traject in. We zijn er al zo lang mee bezig, dus het voelt goed dat het gaat beginnen", vertelt hij.
In de nacht van 4 op 5 maart werden omwonenden rond 04.00 uur opgeschrikt door een harde knal. De verdachten probeerden met een explosief de voorkant van de zaak op de Choorstraat op te blazen. Op straat lag overal puin en glas lag meters ver. Het rolluik van de juwelierszaak was door de klap zo hard weggeblazen dat die bij een kledingzaak aan de overkant door de ruit was gevlogen. Volgens burgemeester Dijksma leek het bijna op een aanslag.
"Ik ben nog steeds bezig met de afhandeling", vertelt Reijers. "Dat rooft tijd en energie. Alle schade moet in kaart gebracht worden, je hebt gesprekken met aannemers, je moet offertes aanvragen. Die energie had ik liever in mijn klanten gestoken. Het is niet anders."

Dagelijkse confrontatie

De ondernemer is dan ook blij dat er binnenkort gestart kan worden met de verbouwing van zijn zaak. "Elke dag zie ik een scheur in de muur die is veroorzaakt door de knal, groter worden. Je wordt er dagelijks mee geconfronteerd. De wond wordt erger", aldus Reijers. "Maar we gaan de boel nog beter beveiligen. De deuren worden nog sterker, er komt een rookinstallatie en noem maar op", vertelt hij optimistisch.
Als ik vroeger met voetbal een ruitje had ingetikt, dan moest ik van mijn ouders mijn excuses maken. Ik heb van die jongens of hun ouders, niks gehoord
Ruud Reijers
De juwelier zal zelf vandaag niet aanwezig zijn in de rechtszaak, maar is wel voornemens de verdachten nog onder ogen te komen. "Ik ga zeker gebruik maken van mijn spreekrecht. Ik heb al bedacht wat ik ze wil zeggen. Als ik vroeger met voetbal een ruitje had ingetikt, dan moest ik van mijn ouders mijn excuses maken. Ik heb van die jongens of hun ouders, niks gehoord. Dat valt me tegen."
Reijers hoopt dan ook dat de minderjarige verdachte door de rechtbank als volwassene wordt berecht. "Zeker met zijn staat van dienst. Ze hebben geen idee wat ze hebben aangericht. Omwonenden hebben nog steeds moeite met in slaap komen. Eén bewoner heeft gehoorschade. De impact van hun daad, is ontzettend groot. Ik verwacht dan ook een fikse gevangenisstraf en schadeclaims", aldus Reijers.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.