Instellingen

Nog veel vragen over aanleiding heftige vechtpartij en steekincident Amersfoort

© Keistadnieuws
AMERSFOORT - Het blijft onduidelijk wat de aanleiding was voor de hevige vechtpartij waarbij op 16 juni vorig jaar een jonge Amersfoorter zeer ernstig gewond raakte. Maar tijdens een voorbereidende rechtszitting over het incident bleek dat er al eerder iets speelde tussen het 26-jarige slachtoffer S. en drie mannen die ervan worden verdacht dat ze hem hebben mishandeld en gestoken.
De drie verdachten zijn twee Amersfoortse broers en een vriend van hen. Die vriend wordt er door het Openbaar Ministerie van verdacht dat hij heeft gestoken.

Aangifte tegen slachtoffer

Een getuige die vanmiddag in de rechtbank in Utrecht een verklaring aflegde, vertelde dat S. twee dagen voor het steekincident de oudste broer had afgetuigd. S. zou bij hem voor de deur hebben gestaan en erop los hebben geslagen. Wat daarvoor de reden was bleef schimmig, mogelijk ging het om een schuld. De geslagen broer heeft bij de politie aangifte tegen S. gedaan.
Volgens de getuige had S. de verkeerde geslagen en bemiddelde hij tussen de twee om het uit te praten. Er werd afgesproken om elkaar op maandagavond te ontmoeten op de Magelhaenstraat. De broers zouden daar met zijn tweeën komen en S. met een vriend. Uiteindelijk bleken er van beide kanten veel meer mannen aanwezig. Het vreedzaam bedoelde gesprek tussen S. en de oudste broer zou zijn misgelopen.
S. zou gelijk hard zijn weggerend. "Jullie gaan zien, ik maak jullie allemaal dood", zou hij daarbij hebben geroepen. Hij werd achtervolgd door de broers en hun vrienden die hem op de Ringweg-Kruiskamp te pakken kregen.
Meneer, alsjeblieft rij met me weg, ze willen me doodsteken!
Slachtoffer

In buik gestoken

Ook het slachtoffer werd vanmiddag als getuige gehoord. Trillend van de emoties vertelde hij wat er volgens hem was gebeurd. Toen hij op de Magelhaenstraat uit de auto van de vriend stapte, zouden direct een stuk of vijf mannen op hem zijn afgestormd, van wie er een een mes had. Tot een gesprek met de mishandelde broer kwam het volgens hem niet. Hij zou een elleboogstoot hebben gekregen en zijn weggerend toen hij zag dat er nog meer mannen uit de bosjes kwamen.
S. zegt dat hij op zijn vlucht meerdere belagers van zich afsloeg. Op de Ringweg stapte hij in een auto die voor het verkeerslicht stond te wachten. "Meneer, alsjeblieft rij met me weg, ze willen me doodsteken", zou hij tegen de bestuurder hebben geroepen. Voor de man gas kon geven sleurden de broers en hun vriend hem uit de auto. Terwijl de jongste hem met een nekklem onder controle hield, kreeg hij van de oudste klappen.
Op het moment dat hij uit de auto werd getrokken, moet hij zijn gestoken. Volgens de politie blijkt uit onderzoek en camerabeelden dat de vriend dat zou hebben gedaan. Volgens S. bleven de mannen hem slaan, terwijl hij hen smeekte te stoppen. Hij had een grote steekwond in zijn buik en voelde iets warms naar buiten komen. Pas toen zijn belagers zagen hoe ernstig het was, lieten zij hem los en gingen zij er in paniek vandoor.

Verschoning

Het was opvallend dat slachtoffer S. op veel vragen van de verdediging geen antwoord wilde geven. Iedere keer als het over de aanleiding voor de vechtpartij ging, beriep hij zich op zijn verschoningsrecht. Hij vreest ook dat hij nooit meer volledig zal herstellen van de steekwond en lijdt er ook psychisch enorm onder.
De drie verdachten waren vandaag niet in de rechtszaal aanwezig. De broers hadden zich ziek gemeld. Zij hebben corona-symptomen, na het recente trouwfeest van de oudste van de twee. Hun kant van het verhaal kwam daardoor vandaag niet naar buiten.
Waarschijnlijk wordt op 13 september meer duidelijk over de aanleiding en precieze toedracht van het steekincident. In aanloop naar die zitting zal nog groot aantal betrokkenen als getuige worden gehoord.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.