Instellingen

Onderzoek: mbo-scholieren gediscrimineerd bij zoektocht naar stageplek

© Pixabay
UTRECHT - Een kwart van de Utrechtse mbo-ers heeft te maken met discriminatie bij de zoektocht naar een stageplek. Ook tijdens de stage zelf worden de studenten geconfronteerd met discriminatie. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de gemeente Utrecht. Met name jonge, mannelijke studenten worden achtergesteld. Wethouder Klaas Verschuure zegt geschrokken te zijn. Hij belooft stagediscriminatie aan te zullen pakken.
Voor het onderzoek werden 577 sollicitaties van fictieve studenten gestuurd naar 288 vacaturen. Ook werden honderden studenten gevraagd naar hun ervaringen. Het onderzoek van het Verwey-Jonker instituut richtte zich op de sectoren ict, zorg en welzijn, bouw en techniek en de zakelijke dienstverlening. Dat zijn sectoren waar een groot tekort is aan stageplaatsen.
Uit de fictieve sollicitaties blijkt dat jonge vrouwen meer kansen op een stageplek hebben dan hun mannelijke medestudenten. Jongeren met een migratieachtergrond hebben minder kansen in alle sectoren, behalve als het gaat om zorg en welzijn.
Stagediscriminatie is niet nieuw. Eind vorig jaar werd nog de landelijke digitale campagne #KiesMij gelanceerd om stagediscriminatie aan te pakken. Ook scholen in Utrecht erkenden dat stagediscriminatie plaatsvindt, maar concrete cijfers ontbraken.
Volgens de scholen bespreken studenten hun barrières meestal niet met hun docent. De scholen gaan nu een vertrouwenspersoon aanstellen bij wie de studenten kunnen aankloppen. Ook willen de onderwijsinstellingen om tafel met werkgevers in de regio om tot gelijke kansen voor studenten te komen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.