Utrechter Edwin Pos (34) uitgeroepen tot wetenschapstalent

© Bob Bronshoff
UTRECHT - Evolutionair ecoloog Edwin Pos (34) is uitgeroepen tot wetenschapstalent 2021 van Nederland en Vlaanderen.
Pos is universitair docent aan de Universiteit Utrecht en onderzoekt welke processen er schuilen achter de verandering van ecosystemen. Het gaat dan niet alleen om natuurlijke selectie, maar ook om bijvoorbeeld de invloed van mensen op die veranderingen.
Voor zijn onderzoek verzamelt hij gegevens over zeldzame soorten in het Amazoneregenwoud. Vervolgens gebruikt hij complexe wiskundige technieken om die gegevens te interpreteren. Die analyse kan weer helpen bij het beschermen van de natuur, legt Pos uit.
De Utrechter is trots dat hij de verkiezing van tijdschrift New Scientist heeft gewonnen, maar zegt het vooral belangrijk te vinden dat de wetenschap hiermee onder de aandacht komt. "Zo'n prijs is natuurlijk hartstikke leuk, maar dat is natuurlijk niet waar je het voor doet. Je doet het voor de wetenschap, je vindt het ontzettend leuk om daar aan te werken. Als je daar dan een prijs voor krijgt, ja natuurlijk ben je dan ontzettend vereerd." Hij kreeg bij de titel ook een trofee en een geldbedrag van 2500 euro.
Pos promoveerde nog geen drie jaar geleden en zijn carrière staat sindsdien niet stil. Hij werd onder meer wetenschappelijk directeur van de Botanische Tuinen Utrecht en houdt zich bezig met allerlei internationale wetenschappelijke samenwerkingen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.