Advocaten kroongetuige Nabil B. wraken rechters in Marengo-proces

De zwaar beveiligde rechtbank in Amsterdam
De zwaar beveiligde rechtbank in Amsterdam © RTV Utrecht / Riks Ozinga
PROVINCIE UTRECHT - De advocaten van de Utrechtse kroongetuige Nabil B. hebben de rechtbank gewraakt in het liquidatieproces Marengo. Ze wilden achter gesloten deuren met de rechtbank praten over de medische situatie van B., maar dat verzoek wees de rechtbank af.
Door die medische situatie kan B. momenteel niet verklaren, maakten zijn advocaten duidelijk. Zij wilden dat in beslotenheid toelichten, omdat het "privacygevoelig" zou zijn. Volgens de rechtbank was het op dit moment in de strafzaak nog niet nodig om de toestand van B. te bespreken.
Advocaat Peter Schouten vroeg daarop even bedenktijd en wraakte vervolgens de rechtbank. Hij vindt de rechters partijdig. Door de wraking ligt het proces nu stil. Een wrakingskamer moet bekijken of de rechters vooringenomen hebben gehandeld. Wanneer dat gaat gebeuren is niet duidelijk.

Vergismoord

Nabil B. was vandaag voor het eerst in weken aanwezig in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp. De afgelopen weken weigerde hij steeds naar de rechtbank te komen uit onvrede over de bescherming die hij en zijn gezin krijgen van justitie. Vandaag moest hij verplicht aanwezig zijn omdat er gesproken wordt over de zogenoemde vergismoord op Hakim Changachi, in Overvecht. B. is zelf een verdachte in deze zaak.
Direct aan het begin van de zitting van vandaag vroeg de advocaat van B. of hij de rechtbank achter gesloten deuren kon spreken, om toe te lichten waarom B. als verdachte niet wil verklaren. De advocaten wilden alleen de rechtbank hierover bijpraten. Pers, publiek, maar ook medeverdachten en hun advocaten waren daarbij niet welkom. Maar de rechtbank ging daar niet mee akkoord, tot ergernis van de verdediging.

Ruziënde advocaten

De rol van Nabil B. in het proces Marengo wordt al weken ter discussie gesteld door advocaten van andere verdachten in de zaak. Zij vinden dat B. "zand in de machine strooit" en beschuldigen hem ervan dat hij dwarsligt "omdat meneer meer geld wil, voor zichzelf en zijn familie".
De advocaten van B. zeggen op hun beurt dat het OM stelselmatig afspraken niet nakomt als het gaat om veiligheidsmaatregelen voor B. en zijn gezin. Vorige maand schortte hij daarom zijn samenwerking met het Openbaar Ministerie op en gaf hij aan voorlopig niet meer mee te willen werken als kroongetuige. Volgens zijn advocaten zijn de zorgen van B. terecht, onder meer omdat zijn broer in 2018 geliquideerd werd, kort nadat bekend was geworden dat hij kroongetuige werd.
Dat B. de samenwerking met het OM in de ijskast zette, was een tegenvaller voor het Openbaar ministerie. De verklaringen van Nabil B. vormen namelijk een belangrijk onderdeel in het Marengo-proces. Daarin staan in totaal zeventien mensen terecht voor een reeks moorden en moordopdrachten. Het OM denkt dat Ridouan T. uit Vianen de leider was van deze liquidatiebende.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.