Vanaf 30 juni evenementen zonder 1,5 meter mogelijk, prik voor eerste twintigers en vrij reizen voor volledig gevaccineerden in EU

© Into the woods / Kultlab
PROVINCIE UTRECHT - Veel positief nieuws in Corona Vandaag, de plek waar we al het belangrijkste coronanieuws verzamelen. Zo kan je vanaf 30 juni weer naar grote evenementen zonder afstand te houden of een mondkapje op te hebben, al zijn daar wel voorwaarden aan verbonden. Ook kunnen mensen uit 1991 nu een vaccinatie halen en is er meer duidelijkheid voor vakantiegangers.

Vanaf 30 juni weer 'volle' evenementen mogelijk

Vanaf 30 juni zijn evenementen toegestaan zonder grote beperkingen op het aantal bezoekers en waar mensen ook geen 1,5 meter afstand hoeven aan te houden. Ook hoeven ze geen mondkapje op. Het gaat om evenementen waarvoor een toegangsbewijs nodig is. Bezoekers moeten zich laten testen of een vaccinatiebewijs hebben. Ook bewijs van een recent doorgemaakte coronabesmetting biedt toegang.
Tot 28 juli mogen de evenementen maximaal 24 uur duren, en geldt er een maximumaantal bezoekers van 25.000 per dag. Een maand later, vanaf eind juli, kunnen er weer meerdaagse evenementen met overnachting worden georganiseerd, zoals meerdaagse muziekfestivals. Dan vervalt ook het maximumaantal bezoekers. "Het RIVM adviseert wel om bij meerdaagse evenementen niet alleen vooraf maar ook tussentijds te testen", aldus het ministerie.

Aantal besmettingen laagst sinds halverwege september

Slechts 1417 nieuwe coronagevallen zijn afgelopen dag aan het licht gekomen. Dat is het laagste aantal sinds 15 september. Het aantal positieve tests ligt ook lager dan de 1450 die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag meldde en de 1473 van maandag, terwijl vrijdagen doorgaans juist de hoogste aantallen binnen de week hebben.
In de afgelopen week zijn 11.401 mensen positief getest, gemiddeld 1629 per dag. Ook dat is het laagste peil sinds september. In maar liefst 88 gemeenten testte helemaal niemand positief.
Bekijk hieronder het aantal besmettingen in jouw gemeente:

Eerste twintigers kunnen prikafspraak maken

De eerste twintigers zijn aan de beurt om een afspraak te maken voor vaccinatie tegen het coronavirus. Mensen die in 1991 zijn geboren, kunnen vanaf vrijdag de prikken inplannen. Hier zijn ook mensen bij die nu nog 29 zijn en later dit jaar hun dertigste verjaardag vieren. Deze groep krijgt, net als dertigers, het coronavaccin van Pfizer en BioNTech of het vaccin van Moderna.
Twee weken geleden konden mensen uit 1969 tot en met 1978 een afspraak maken. Vorige week werden mensen uit 1979 tot en met 1984 al uitgenodigd. Eerder deze week volgden de mensen uit 1985, 1986, 1987, 1988, 1989 en 1990. De nieuwe groepen komen meestal in de loop van de ochtend aan de beurt, maar de mensen uit 1990 werden donderdagavond toegevoegd.

EU: met volledige vaccinatie geen test meer nodig voor vakantie

Nederlandse vakantiegangers en andere EU-burgers die volledig zijn gevaccineerd tegen Covid-19 hoeven deze zomer niet in quarantaine of worden getest als ze naar een EU-land reizen. De ambassadeurs van de 27 lidstaten zijn het hierover in Brussel eens geworden. 'Volledig' betekent twee prikken van AstraZeneca, Pfizer of Moderna en eentje van het Janssen-vaccin. De laatste inenting moet uiterlijk twee weken voor vertrek zijn gegeven.
Kinderen vanaf 12 jaar moeten, als zij niet volledig zijn ingeënt, wel een recente test kunnen overleggen waaruit blijkt dat ze negatief zijn of genoeg antilichamen tegen het coronavirus hebben, behalve als er gereisd wordt tussen twee lidstaten die 'groen' kleuren op de kaart van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC).

Vanaf 21 juni keuzemogelijkheid voor Janssen-vaccin

Mensen mogen er binnenkort voor kiezen het coronavaccin van Janssen te krijgen. Het komt vanaf 21 juni beschikbaar als keuzemogelijkheid, liet minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) weten. Wie dit vaccin graag krijgt, kan dat aangeven bij de GGD. Ze hoeven dan maar één prik te krijgen.

Ziekenhuisbezetting blijft fors dalen

In de ziekenhuizen blijft de bezetting in hoog tempo afnemen. Er liggen nu 729 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 783), van wie 281 op de IC (gisteren: 297), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Ook in de Utrechtse ziekenhuizen gaat het al weken de goede kant op. Zo maakte het Diakonessenhuis gisteren bekend dat er voor het eerst sinds de tweede golf geen coronapatiënt meer op de IC ligt. In de andere Utrechtse ziekenhuizen is dit nog wel het geval.

Mogelijk honderden kinderen houden lang last van Covid-19-infectie

In Nederland kampen op dit moment mogelijk enkele honderden kinderen met ernstige naweeën van hun coronabesmetting. "Onze inschatting is dat het in Nederland mogelijk om driehonderd tot vierhonderd kinderen gaat die ernstige klachten houden na een Covid-19-infectie, zegt kinderarts Giske Biesbroek in het AD.
Het Emma Kinderziekenhuis van het Amsterdam UMC heeft sinds begin vorige maand een speciale polikliniek voor kinderen met langdurige klachten na een coronavirusinfectie. Het is de eerste 'post-Covid-poli' voor kinderen in Nederland. Net als volwassenen kunnen kinderen nog maanden last houden van klachten, zoals concentratieproblemen, benauwdheid of uitputting. Eerder werd het aantal kinderen met dergelijke problemen op negentig geschat, staat op de site van het ziekenhuis.

Nieuwe zeldzame bijwerking AstraZeneca

Het coronavaccin van AstraZeneca kan in een enkel geval leiden tot lekkages in haarvaten, kleine adertjes. Mensen die daar al eerder last van hebben gehad, mogen dit vaccin dus niet krijgen. Dat heeft de Europese toezichthouder EMA vastgesteld.
Meer dan 78 miljoen mensen in Europa hebben het vaccin van AstraZeneca gekregen. Zes van hen hebben last gekregen van het zogeheten systemisch capillair leksyndroom. Het gebeurde vooral bij vrouwen en binnen vier dagen na vaccinatie. Drie van de zes mensen hadden al eerder last gehad van dezelfde klachten. Een van die drie is overleden.
Als mensen lekkages hebben in de kleine aderen, sijpelt bloedplasma weg uit de aderen. Het komt dan terecht in spieren, organen of holtes. Mensen kunnen dan last krijgen van zwellingen in met name armen en benen. Hun bloeddruk kan dalen, het bloed kan wat dikker worden en ze hebben soms minder van het eiwit albumine in het bloed. Dat stofje regelt de druk in de bloedvaten.

Katten werden besmet door nertsen

Verwilderde katten die positief getest zijn op SARS-CoV-2 zijn besmet geraakt door nertsen en niet door mensen. Dit blijkt uit recent onderzoek van de Universiteit Utrecht (faculteit Diergeneeskunde) en Wageningen Bioveterinary Research. Ook zijn er twee honden positief getest op SARS-CoV-2, het is niet duidelijk of deze honden besmet werden door nertsen of door mensen.
Vorig jaar brak op meer dan de helft van de nertsbedrijven in Nederland corona uit. Hierop werden alle nertsbedrijven versneld ontruimd. Eerder stond pas voor 2024 gepland om definitief te stoppen met pelsdierfokkerijen.

Iets meer sterfte dan normaal, maar waarschijnlijk niet door corona

Voor het eerst sinds eind april overleden vorige week meer mensen dan gebruikelijk is voor de tijd van het jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Lange tijd was het coronavirus de veroorzaker van hoge sterftecijfers, maar dat lijkt nu niet het geval. Onderzoekers hebben op dit moment geen zicht op een andere oorzaak en denken dat het ook om een toevallige fluctuatie kan gaan.
Vorige week overleden naar schatting bijna 3000 mensen. Dat zijn er 200 meer dan verwacht. Dat hebben de statistici ingeschat op basis van sterftecijfers in voorgaande jaren en demografische trends. Het is normaal dat het aantal overlijdens soms wat hoger is en soms wat lager. Maar als dit cijfer veel hoger ligt dan normaal spreken onderzoekers van oversterfte. Het sterftecijfer ligt nu net iets boven die grens. De toename is zowel te zien bij mensen onder de 65 als daarboven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.