Instellingen

Biltse kinderopvang betaalt ouders geen coronacompensatie

© Rik Dogger / RTV Utrecht
BILTHOVEN - Ouders met kinderen die naar Stichting Kinderopvang de Bilt gaan, krijgen geen financiële corona-compensatie van de kinderopvang. Dat schrijft de stichting in een brief aan de ouders.
Tijdens de lockdown was de kinderopvang en de buitenschoolse opvang dicht. Wel werd er noodopvang geboden op meerdere locaties, hulp geboden bij noodopvang aan samenwerkende scholen en was de peuteropvang geopend voor kwetsbare kinderen.
De minister riep op om de contributie te blijven betalen en beloofde dat ouders gecompenseerd zouden worden. Een deel van die compensatie komt van het Rijk, tot een bepaald tarief. Als het tarief van de opvang hoger ligt dan het bedrag dat de overheid betaalt, moet de opvang dat gedeelte terugbetalen aan de ouders.
De Geschillencommissie kinderopvang oordeelde eerder dat een kinderopvangorganisatie een ouder het zogenaamde 'bovenwettelijke deel van de uurprijs' moet terugbetalen voor de periode dat de kinderopvang gesloten was vanwege corona.
Belangenvereniging BOinK vindt dat er geen reden is voor de opvang om het bedrag niet te betalen aan de ouders. BOinK verwijst naar het bindend advies van de Geschillencommissie. Volgens BOinK-voorzitter Gjalt Jellesma bevinden de kinderopvangcentra zich in een luxe positie omdat zij tijdens de sluiting keurig betaald zijn.

Overmacht

In de brief aan de ouders schrijft de opvangorganisatie nooit grote reserves te hebben gehad en genoodzaakt is tot deze beslissing te komen. De stichting beroept zich op overmacht.
In een schriftelijke reactie aan RTV Utrecht laat interim directeur-bestuurder Petra van der Wilt weten dat de reserves die er zijn gebruikt worden om de kwaliteit van de opvang hoog te houden. Verder geeft van der Wilt aan dat ouders van kwetsbare kinderen volledige tegemoetkoming ontvangen vanuit de gemeente.
Ook wordt op dit moment nog met de algemene oudercommissie gesproken over alternatieve vormen van compensatie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.