Erehaag voor overleden wielrenner in Woerden: 'Als hij een ander kon helpen, deed hij dat ook'

© RTV Utrecht / Hester Ramaker
WOERDEN - Sociaal, een oermens en een duiveltje op de fiets. Dat is hoe vrienden Barend Verhagen uit Woerden omschrijven. De 67-jarige wielrenner verongelukte vorige week maandag in het Duitse Wilsum, na een botsing met een auto. Vandaag werd hij gecremeerd. Op zijn laatste rit werd hij begeleid door ruim honderd fietsers.
Het ziet er imposant uit, de lange rij met fietsers die op het terrein van wielrenvereniging WTC Woerden staat te wachten op Barend. Vlak daarvoor is de afscheidsdienst geweest op hetzelfde terrein. De kist waar Barend in ligt, wordt in de lijkwagen gezet. Dan rijdt de auto zijn eerste rondje over het terrein, familie gaat met de fiets voorop.

Geen slecht woord

Zijn hele leven draaide om fietsen. Zelfs nu, op 67-jarige leeftijd, zat hij bijna dagelijks op zijn fiets. Een kilometer of duizend per week was voor Barend niet gek. "Een rondje van honderdvijftig kilometer is voor hem gewoon een trainingsrondje", vertelt Hans Wolfswijk. Hij kent Barend al jaren. Zit zelf ook bij de wielrenclub waar Barend trainer was.
Hans omschrijft Barend als fanatiek en goed voor iedereen. "Je kon 'm eigenlijk nooit betrappen op een slecht woord", vertelt Hans. "Ik had eens een valpartij veroorzaakt waardoor meerdere mensen schaafwonden hadden. Ik zat in de sportkantine en toen kwam Barend naar mij toe. Hij gaf mij een schouderklopje en zei: 'Dit soort dingen kunnen nu eenmaal gebeuren. We hebben alleen maar schaafwonden, dus we kunnen gewoon weer door'. Hij stelde mij gerust."

Eigenwijs

Hij hielp ook mensen, zegt Hans. Zo zorgde hij jarenlang voor de zoon van zijn broer toen het met hem niet goed ging. Op sportief vlak wilde Barend uit iedereen het beste halen, niet alleen uit zichzelf. Als trainer was hij een harde. Hij spoorde je aan om zo goed mogelijk te presteren. Had ook zijn theorieën over wat het beste werkt, hoe je gezond leeft, hoe je beter kon worden. Een eigenwijze man was het soms, die je met alle macht wilde overtuigen van zijn kennis.
Wellicht terecht, als je bedenkt dat Barend zelf honderden wedstrijden heeft gewonnen en meerdere keren Nederlands kampioen werd. Als trainer maakte hij vele wielrenners beter. Hij stond aan het begin van de professionele fietscarrière van Ellen van Dijk.
De lijkwagen rijdt onder de finishvlag door, tijd voor ronde 2. De familie van Barend ruilt de fiets in voor een auto. De fietsers die eerst een lang lint vormden, sluiten achter de lijkwagen aan om voor een laatste keer met Barend een rondje te fietsen. Het is een indrukwekkende slinger met meer dan honderd wielrenners.

Respect

"Hij had altijd sterke verhalen over wielrennen", zegt Reem Bakker, die hem ook kent van de wielrenclub. "Ik kan mij niet voorstellen dat hij is overleden. Dat overkomt hem niet. Het is zo'n oersportman. Hij is uit hout gesneden dat bijna niet voorkomt. Fysiek sterk, met dikke benen en een gespierd lijf. Een overlever."
Barend was een winnaar. Hij wilde graag winnen. Reem: "En als hij een ander kon helpen, deed hij dat ook. Misschien heeft hij dat overgehouden aan het schaatsen." Een pietje precies met een "eigenwijze, harde kop", vervolgt hij. "Waar een ander zegt: dit gaat voor mij te ver, dan ging Barend wel. Misschien dat sommigen daarom het contact met hem loslieten. Barend was zo gedisciplineerd dat het voor anderen te ver kon gaan. Hij had een sterke wil en een sterke mening. Maar iedereen had altijd respect voor hem."
De bel luidt. Voor de laatste keer gaat Barend onder de finish door. De lijkwagen draait het terrein af, gevolgd door de fietsers. Op naar het crematorium in Utrecht. De laatste rit van Barend Verhagen.
Erehaag voor overleden wielrenner in Woerden

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.