Versoepelingen evenementen 'bijna onwerkelijk', maar vraag is of er snel veel gaat veranderen

Openluchttheater Cabrio voor coronatijd
Openluchttheater Cabrio voor coronatijd © Openluchttheater Cabrio
PROVINCIE UTRECHT - De versoepelingen voor evenementen leiden binnen de branche zowel tot opgeluchte reacties als veel vraagtekens. Vanaf 30 juni mag bij elk evenement de anderhalvemeter worden losgelaten en hoeft er geen mondkapje te worden gedragen. Maar dan moeten bezoekers een testbewijs tonen of een vaccinatiebewijs in handen hebben.
De vraag is wel voor welke evenementen dit op de korte termijn gaat gelden. Veel festivals zijn er bijvoorbeeld niet de komende weken. Zo werd Royal Park Live in de paleistuin van Soestdijk opnieuw een jaar uitgesteld. Festivals die nog wel voor de zomer geboekt staan, zoals Soenda in Utrecht, vinden veelal pas vanaf augustus plaats.

'Bijna onwerkelijk'

Toch is er wel degelijk opluchting. "We zijn al bijna een jaar bezig om dit voor elkaar te krijgen. Het voelt bijna onwerkelijk dat het zover is", zegt Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF). "We zijn heel blij en dankbaar dat de overheid mee heeft gedacht en nauw betrokken was bij de Fieldlab-evenementen. De uitkomsten hebben bijgedragen aan dit besluit."
Bij die Fieldlab-evenementen werd eerder dit jaar gekeken onder welke voorwaarden een evenement veilig mogelijk is. Zo speelde cabaretier Guido Weijers in februari een voorstelling voor vijfhonderd gasten in het Beatrixtheater in Utrecht.
Maar juist voor theaters is het lastig om snel te schakelen. Normaal gesproken worden voorstellingen meer dan een jaar vooruitgeboekt. "Wij hadden het theaterseizoen sowieso al afgeschreven", zegt Anastasia van der Lugt van het Fulcotheater in IJsselstein.
De eerste voorstellingen staan nu voor september geboekt. Ze gaat er dan vanuit dat er dan helemaal geen maatregelen meer nodig zijn, want ze wil niet dat haar personeel moet gaan beoordelen of iemand een geldig testbewijs heeft of gevaccineerd is. Ook de bioscoopvoorstellingen in het Fulcotheater blijven dus voorlopig op anderhalvemeter afstand, net als de etentjes in het restaurant.

'Op korte termijn niet veel veranderingen'

Emil Los van openluchttheater Cabrio in Soest zegt eveneens dat de versoepelingen van 30 juni op korte termijn niet veel zullen veranderen. Tot de zomervakantie is er net een nieuwe programmering die is afgestemd op de huidige maatregelen. Er zijn dan maximaal 250 bezoekers mogelijk op anderhalve meter afstand.
Wat er na de komende voorstellingen gaat gebeuren, wordt nog in het bestuur besproken. "We gaan sowieso even kijken hoe zo'n toegangstest wordt aangeboden door de markt. Wordt het makkelijk om zo'n test te halen en daarop te controleren?", vraagt hij zich af.
Ook hij hoopt dat een theaterbezoek in ieder geval vanaf september weer zonder testen of bewijzen mogelijk is. "Dan hebben we Danny Vera geboekt staan voor duizend man", zegt Los. Al is hij wel degelijk blij met de komende versoepelingen. "Er zit wel weer beweging in en dat is fantastisch".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.