RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Graffiti bestrijden met graffiti: Veenendaalse Straatkapers hard bezig met het maken van kunst

1/3
VEENENDAAL - Graffiti bestrijden met graffiti. Het gebeurt in Veenendaal in een fietstunnel. Graffiti Collectief de Straatkapers is druk bezig om van de voorheen spierwitte tunnel een kunstwerk te maken. Op deze manier wil de gemeente de schoonmaakkosten van illegale graffiti naar beneden dringen. De tunnel moest namelijk met enige regelmaat schoongemaakt worden.

Toen Nelleke Roelofsen, raadslid van ProVeenendaal, haar hond aan het uitlaten was, zag ze iemand die graffititags van de muren aan het verwijderen was. "De dag daarna stond er alweer een tekst op", zegt ze. "Dit kost de gemeente geld en dat moet anders." Daarom besloot ze hier een bericht over te plaatsen op Facebook.

Andre Merlijn zag het bericht van Roelofsen en reageerde gelijk. Ze besloten de krachten te bundelen en een plan te bedenken zodat de lokale politiek in zou stemmen met de plannen. "Een aantal jaar geleden waren er al graffiti-plannen geweest voor deze tunnel, maar het kwam toen niet van de grond", vertelt Merlijn. "Nelleke heeft het uiteindelijk weer ingebracht in de raad, waardoor het nu gerealiseerd kon worden."

De Straatkapers krijgen een hoop reacties van voorbijgangers


Thematische tunnel
Het thema van dit graffiti-project is beweging. De gemeente wil mensen namelijk stimuleren om meer te bewegen en dat is ook terug te zien in deze straatkunst. Daarom gingen de Straatkapers om de tafel met de gemeente om een graffiti te ontwerpen waar iedereen het mee eens was. Van bandensporen tot wielrenners, beweging staat centraal.

Natuurlijk kan het Veense haakje niet ontbreken in deze tunnel. In de graffiti zijn verschillende fazanten terug te zien. Deze vogel zien de Veenendalers als iets iconisch voor hun dorp. In Veenendaal-Oost, waar de tunnel naartoe leidt, stikt het namelijk van deze vogels. "De fietsers trekken vanuit de stad het buitengebied in en de fazanten trekken juist de stad in", legt Merlijn uit, terwijl hij naar de graffiti wijst.

 Fazanten zijn een iconisch beeld voor Veenendaal Fazanten zijn een iconisch beeld voor Veenendaal | Foto: RTV Utrecht / Eva Hageraats

Betrokken bewoners
Het is overduidelijk dat de omwonenden onder de indruk zijn van de graffiti. Mensen fietsen langs, roepen wat naar de kunstenaars of remmen af om de schilderingen beter te bekijken. "Willen jullie nog wat te drinken?" vraagt een meneer die aan komt lopen. Een paar minuten later komt hij terug met anderhalve liter koud water. "We zijn bijna een soort van helden van de buurt", zegt Merlijn. "Mensen brengen fruit en eten, ze zijn zo blij met wat we hier doen."

Pilot voor een kunstroute
Op de ene muur is hier en daar nog wat wit te zien, met de andere kant is nog niks gebeurd. Maar die zal over twee weken net zo kleurrijk zijn als de andere kant. Deze graffiti zal worden gebruikt om te kijken of mensen er enthousiast van worden, maar ook om te testen of het vandalisme tegengaat.

Als dat het geval is, zijn Roelofsen en Merlijn van plan dit project uit te rollen over de rest van Veenendaal. "We willen een kunstroute maken, zodat mensen langs verschillende streetart kunnen lopen", zegt Roelofsen. Merlijn ziet het ook wel gebeuren dat ze een samenwerking aangaan met kunstenaars uit Ede. "Dan is de kunstroute ook interessant voor fietsers."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -