RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Na de vermissing van Anne Faber helpt haar oom Hans nu andere families

PROVINCIE UTRECHT - Toen zijn nichtje Anne in 2017 vermist raakte, zocht Hans Faber de media op. Mede door de grote hoeveelheid aandacht, zette de politie veel middelen in om Anne Faber te vinden. Maar op een gegeven moment was de aandacht niet alleen constructief en werkte het soms zelfs tegen. Hans Faber coördineerde het hele mediacircus namens de familie van Anne. Tegenwoordig doet hij dat nog steeds maar dan voor andere families. De organisatie 'Namens de Familie' bestaat deze maand twee jaar.

"De afgelopen jaren is de intensiteit van de media enorm toegenomen. Tegenwoordig zijn er veel meer journalisten met een verhaal bezig dan vroeger. Dan is het als nabestaande of slachtoffer moeilijk te overzien waar je in terecht komt. Wanneer een nabestaande onvoorbereid een interview doet, krijgen mensen achteraf vaak spijt."

Onderdeel van Slachtofferhulp
Namens de Familie is ondertussen onderdeel van Slachtofferhulp Nederland. In de afgelopen twee jaar kwam de organisatie 250 keer in actie. In de helft van die gevallen blijft het bij een telefonisch advies, maar bij de andere helft werkt een media-adviseur voor lange tijd samen met een slachtoffer of nabestaanden.

"Een goed voorbeeld is een vrouw die ongewild betrokken raakte bij de tramaanslag. Ze wilde graag haar verhaal kwijt en had bedacht dat ze één keer bij een talkshow haar verhaal wilde doen. Tegelijkertijd wilde ze zoveel mogelijk anoniem blijven. Wij hebben toen geadviseerd om anoniem haar verhaal te vertellen bij een krant."

Politie is blij met Namens de Familie
Ook voor de politie is Namens de Familie een uitkomst, vertelt Saskia Blaauw van de politie Midden Nederland. "Tot voor kort stond een familie er alleen voor. Er is dan wel een familierechercheur gekoppeld aan de familie, maar die rechercheur is niet in staat om de familie te begeleiden."

"De politie heeft een belang om een opsporingsonderzoek te doen, om een dader aan te houden en om iemand naar het Openbaar Ministerie te brengen. Maar ondertussen heeft de familie te maken met media aandacht en weet niet hoe ze daarmee om moet gaan."

Lessen voor de media
In de zaak Anne Faber ziet oom Hans een aantal lessen voor de media. "Wanneer er heel veel media op één onderwerp zitten, zie je een soort hijgerigheid ontstaan bij journalisten. Sommige journalisten gaan dan net over een grens die ze anders niet zouden overschrijden."

RTV Utrecht zond beelden uit die voor de familie zeer pijnlijk waren. Een verslaggever deed live verslag op Facebook van het leegdreggen van een vijver. "En op de achtergrond had je live in beeld kunnen zien hoe Anne, als ze daar gevonden werd, uit het water werd gehaald. Ik heb toen tegen mijn broer gezegd dat hij er niet naar moest kijken. Stel je voor dat hij had gezien hoe ze gevonden werd?"

Faber heeft er contact over gehad met de redactie. "Het is allemaal uitgelegd en uitgesproken. De verslaggever wist niet dat het zo goed zichtbaar was. Maar een eindredactie moet op zo'n moment natuurlijk ingrijpen."

Rol van media adviseurs
Tegelijkertijd ziet Faber ook veel dingen wél goed gaan. "We werken over het algemeen heel goed samen met journalisten. De meeste journalisten zitten er niet op de wachten om een familie te benaderen die net iets verschrikkelijks heeft meegemaakt. Dus die zijn ook wel blij met de rol van onze media adviseurs. Ik zie ook journalisten die veel informatie hebben, maar omdat ze weten dat het gevoelig is terughoudend zijn met publiceren en niet op sensatie uit zijn."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -