Instellingen

Al 20.000 euro opgehaald voor zoektocht naar vermiste Rida (19)

© RTV Utrecht / Hamid Zoundri
INNSBRUCK/ZEIST - Bij een crowdfundingsactie voor de zoektocht naar Rida Zoundri is in korte tijd 20.000 euro opgehaald. Rida is al twee weken lang vermist nadat hij ging wandelen in de buurt van Innsbruck.
Enkele dagen nadat Rida voor het laatst contact had gehad met zijn moeder, startte de politie een zoekactie. Onder meer met speurhonden en een helikopter werd naar hem gezocht. Toen Rida niet werd gevonden, liet de politie weten alleen verder te kunnen zoeken als er concrete, nieuwe aanwijzingen kwamen.
Dat laatste was tot frustratie van de familie. Die vindt dat de politie eerder had moeten beginnen met zoeken en langer had moeten doorgaan. Rida's oom Hamid reisde naar het gebied af om zelf te zoeken met vrijwilligers maar ook die zoekacties bleven tot nu toe zonder resultaat.

Nieuw team

Ondertussen liepen de gemaakte kosten voor de zoekactie snel op. Een neef startte daarop een crowdfundingscampagne waar in een paar dagen het streefbedrag van 20.000 euro werd gehaald. Hamid Zoundri is nu bezig met het samenstellen van een nieuw team, dat de zoektocht nieuw leven in moet blazen.
Want de afgelopen dagen is er maar door een beperkt aantal mensen gezocht, zegt hij. "We zijn nu aan het hergroeperen. We moeten de juiste mensen mee hebben, sterke, fysieke jongens", doelt hij op het bergachtige terrein. "Er hebben er zich al heel veel aangemeld."
Hamid Zoundri zegt ook dat er meer inzamelingsacties voor zijn neef worden gehouden. "Ook in moskeeën bijvoorbeeld". Of het ingezamelde bedrag genoeg is, durft hij nog niet te zeggen. De onkosten van alle vrijwilligers moeten er onder meer mee worden betaald. Maar Zoundri wil ook kijken of met helikoptervluchten naar zijn neef kan worden gezocht. "En dan lopen de kosten snel op", zegt hij.

Oproep in krant

De Oostenrijkse politie blijft in de tussentijd hoofdzakelijk stil. Al kwam er gisteren wel een oproep in een lokale krant met de vraag of een Nederlandse jongeman met wie Rida vlak voor zijn vermissing heeft gesproken zich wil melden. Rida vertelde zijn moeder namelijk in een telefoongesprek nog dat hij in een ontbijttent in Innsbruck met de man had gesproken.
De Nederlandse man zou in Innsbruck verblijven en mogelijk cruciale informatie hebben over de plannen van Rida. Ook deze oproep had de politie al veel eerder kunnen doen, zegt Zoundri. De familie is zelf al veel langer naar deze man op zoek en plaatste onder meer berichten in verschillende lokale Facebookgroepen in de hoop hem te vinden.
Zoundri vindt het opmerkelijk dat de man zich nog altijd niet heeft gemeld. Want het nieuws van Rida's verdwijning kan voor Nederlanders in Innsbruck moeilijk te missen zijn geweest. "We hebben het over Innsbruck, niet over New York. Hier wonen maar een handjevol Nederlanders."

Goed doel

Rida's oom hoopt komende week met een nieuw team meer over het lot van zijn neef te achterhalen. Omdat het nog onduidelijk is hoe lang de zoektocht gaat duren en wat de kosten zijn, blijven nieuwe donaties welkom. "Mocht er geld overblijven, dan gaat dat naar een goed doel", zegt Zoundri.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.