Aantal besmettingen blijft dalen: provincie Utrecht voor eerst in lange tijd 'lavendelblauw'

Een arts traint het afnemen van een coronatest.
Een arts traint het afnemen van een coronatest. © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Het aantal nieuwe coronagevallen in 24 uur is weer gedaald ten opzichte van gisteren en daarmee is een belangrijke mijlpaal een feit. Er kwamen bij het RIVM in Bilthoven het laatste etmaal 1066 nieuwe meldingen van een positieve coronatest binnen. Nederland zit daarmee onder de zogenoemde signaalwaarde van zeven besmettingen per 100.000 inwoners. Dat was negen maanden geleden voor het laatst zo.
Het lage aantal nieuwe besmettingen betekent dat de provincie Utrecht voor het eerst in lange tijd grotendeels blauw kleurt op het kaartje waarop de datajournalisten van Localfocus het aantal besmettingen aangeven. Maandenlang kleurde het kaartje rood omdat er veel besmettingen waren.
Bekijk hieronder het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente. De tekst gaat door onder het kaartje.
Een blik op het kaartje laat zondag een hele andere situatie zien. Alleen in Wijk bij Duurstede en vijf andere gemeentes is het aantal besmettingen op een verhoogd niveau. Maar 20 gemeentes van de 26 zijn nu lavendelblauw: een teken dat er maximaal zeven besmettingen per 100.000 inwoners zijn.
De signaalwaarde van zeven besmettingen per 100.000 inwoners is iets dat scherp in de gaten wordt gehouden door virologen. Als het aantal nieuwe besmettingen hoger ligt, gaat de overheid maatregelen treffen om het virus de kop in te drukken.
Het aantal positieve coronatests dat binnenkomt, daalt al sinds eind april. Zaterdag bleef het nog net boven de signaalwaarde. Toen telde het RIVM 1265 nieuwe besmettingen in 24 uur. Dat kwam neer op 7,3 besmettingen per 100.000 Nederlanders. Vandaag ligt dat getal op 6,1 per 100.000 mensen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.