Instellingen

OM: Amersfoorter had ruim 53 kg heroïne, hennepplantage en vuurwapen in rijtjeshuis Schuilenburg

© AS Media
AMERSFOORT - Bij de politie-inval die begin maart voor de nodige opschudding zorgde in de Amersfoortse wijk Randenbroek is een enorme partij heroïne gevonden. Dat maakte het Openbaar Ministerie vandaag bekend op de eerste inleidende rechtszitting tegen de bewoner van het huis op de Leonorestraat dat door de politie werd doorzocht.
Tijdens en na de inval op maandag 8 maart werd de huurwoning van de 41-jarige C.N. bewaakt door zwaarbewapende agenten met kogelvrije vesten. Nu blijkt dat binnen ruim 53 kilogram heroïne is gevonden, met een straatwaarde van rond de 1,5 miljoen euro.

Hennepkwekerij en vuurwapen

In het hoekhuis werd ook een hennepkwekerij met 88 planten aangetroffen. Die was volgens het OM zeker een maand of zeven in bedrijf. Daarnaast bleek de bewoner een revolver met munitie in huis te hebben en stond er een machine waarmee de drugs vaccuum verpakt kunnen worden.
Het Openbaar Ministerie vermoedt dat N. niet alleen heeft gehandeld, maar het is nog onduidelijk of er andere verdachten in beeld zijn en welke rol de Amersfoorter precies heeft gehad. Het onderzoek in de zaak is ook nog niet helemaal afgerond. Er wordt onder meer nog forensisch onderzoek gedaan naar sporen die in het huis zijn aangetroffen, zoals dna-sporen en vingerafdrukken.
Dit is voor mij een wake up call!
Verdachte

Blijft vastzitten

De verdediging vroeg de rechtbank om de Amersfoorter in afwachting van zijn proces vrij te laten. Hij woont niet meer in de Leonorestraat en kan bij zijn moeder intrekken. Ook zou hij uitzicht hebben op werk en tijdens zijn voorarrest zijn afgekickt van zijn amfetamineverslaving. Volgens de verdachte zelf was zijn aanhouding een "wake up call." Maar volgens de officier van justitie zijn er nog steeds ernstige bezwaren tegen vrijlating.
De rechtbank was het met de officier eens en besliste dat de verdachte vanwege de ernst van de verdenkingen vast blijft zitten. Het gaat om een enorme hoeveeldheid heroïne die bij hem is aangetroffen, benadrukte de voorzitter. Op bezit van 20 kg harddrugs staat volgens de rechtbank al een gevangenisstraf van drie jaar. Ook is het onzeker of N. niet opnieuw aan zijn drugsverslaving toegeeft als hij op vrije voeten is.
De zaak tegen de Amersfoorter zal op 24 augustus inhoudelijk behandeld. Dan worden alle feiten met hem besproken en komt de officier van justitie met een strafeis.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.