Instellingen

Parkje in Overvecht verandert in vuilnisbelt na massale verhuizing anti-krakers: 'De hele inboedel is over het balkon geflikkerd'

UTRECHT - Tientallen bewoners van een flat aan de Ivoordreef in het Utrechtse Overvecht hebben hun inboedel uit het raam gegooid. Dat gebeurde soms vanaf tien hoog. De inboedel kwam terecht in een parkje achter de flat. De bewoners moeten dit weekend hun huis uit, de flat wordt gesloopt. Buurtbewoners en de verhuurder spreken schande van de actie.
Het grasveld voor de flat ligt bezaaid met troep.
Het grasveld voor de flat ligt bezaaid met troep. © Marc van Rossum du Chattel
De tienhoog-flat aan de Ivoordreef staat op de nominatie om gesloopt te worden. Er moeten circa 240 huurappartementen voor terugkomen, plus 70 koop-eengezinswoningen. In afwachting van de sloop werden de appartementen anti-kraak verhuurd door het bedrijf HOD. De sloop staat gepland voor deze zomer. En dus moeten de huidige tijdelijke bewoners deze week hun flatje leeg opleveren.
Vertrekkende anti-krakers gooien inboedel van het balkon

Over het balkon

HOD had rekening gehouden met veel afval, als zoveel bewoners ineens gaan verhuizen. Het bedrijf had grote afvalcontainers laten plaatsen achter het pand. De containers werden ook telkens geleegd als ze vol raakten. Maar dit weekend dacht een groot deel van de bewoners heel anders over 'verhuizen', een groot deel van de inboedel ging over het balkon, zo het park in.
We zaten op het balkon en we hoorden zo de kasten naar beneden gegooid worden. En dan klonk er gejuich. Het leek wel een feestje
Chris en Henny Jansen (Buurtbewoners)
Rolando van Tol Castro is één van de tijdelijke bewoners, hij is nog niet verhuisd. "Het is echt schandalig, het is een vuilnisbelt geworden", zegt hij tegen RTV Utrecht. "De hele inboedel is over het balkon geflikkerd." Een woordvoerder van de HOD sluit zich daarbij aan, hij noemt het gedrag asociaal. Een tiental medewerkers is vandaag rond het pand bezig om de puinhoop op te ruimen.
"Ik baal er vooral zo van omdat we aan de andere kant van het pand containers hebben geplaatst. Bovendien hebben we iedereen tijdig gewaarschuwd dat ze eruit moeten." Het bedrijf geeft aan dat ze onderzoek gaan doen naar welke bewoners hun inboedel gedumpt hebben. Volgens de woordvoerder zullen deze huurders voor de schade aansprakelijk worden gesteld.
In sommige gevallen werd de inboedel van tien hoog naar beneden gegooid.
In sommige gevallen werd de inboedel van tien hoog naar beneden gegooid. © Marc van Rossum du Chattel

Gejuich

Chris en Henny Jansen wonen in een straat om de hoek bij de flat. "Het lijkt helemaal nergens op, het is asociaal. Het is makkelijker om het van tien hoog naar beneden te gooien, dan om het met de lift naar beneden te brengen", zegt het echtpaar. "We zaten op het balkon en we hoorden zo de kasten naar beneden gegooid worden. En dan klonk er gejuich. Het leek wel een feestje."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.