Weinig plek borstkankeronderzoek De Bilt door personeelstekort

© RTV Utrecht / Rosan Onderwater
DE BILT - Veel inwoners van De Bilt die zijn uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek naar borstkanker kunnen dit keer niet terecht bij het mobiele onderzoekscentrum. Normaal gesproken kunnen alle bewoners uit De Bilt die worden uitgenodigd daar ook terecht, maar dit jaar werd de helft van de vrouwen doorgestuurd naar Hoog Catharijne in Utrecht. Dit komt door een tekort aan medewerkers die het borstonderzoek kunnen uitvoeren en een opgelopen achterstand door corona.
Petra Wesdorp, manager bevolkingsonderzoek borstkanker legt uit hoe dit probleem is ontstaan. "Zoals op veel plekken in de zorg komen we mensen tekort. Vervolgens kwam corona erbij en hebben we maanden lang geen onderzoek kunnen doen in het mobiele busje om de ziekenhuizen te ontlasten. Daardoor zijn we behoorlijk achterop gekomen."
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft samen met het RIVM Bevolkingsonderzoek Nederland afgesproken dat ze de onderzoeken tijdelijk één keer in de drie jaar mogen doen, in plaats van één keer in de twee jaar. "Die tijd gaan we gebruiken om veel mensen op te leiden. We willen een inhaalslag maken. Daarnaast hebben we de opdracht gekregen om de achterstand die wij hebben gelijk te trekken met heel Nederland, zodat ons gebied niet een stuk achterloopt op de rest."
Vooral in de provincie Utrecht hebben ze veel te maken gehad met het tekort aan personeel. Daarom is de achterstand in Utrecht hoger dan elders in het land. "We sturen een groot deel van de vrouwen uit de Bilt door naar Utrecht, zodat we niet nog een grotere achterstand krijgen en iedereen wel geholpen wordt."
Mijn oudere buurvrouw is dit jaar niet gegaan, omdat ze naar Hoog Catharijne moest. Dat lijkt me niet de bedoeling
Ria Geist-Wolters
Ria Geist-Wolters kon eerdere jaren altijd terecht in het busje in De Bilt. Alleen dit jaar werd ze naar Hoog Catharijne gestuurd. Ze is minder mobiel en dat maakte het voor haar een hele onderneming om naar Hoog Catharijne af te reizen. "Ik moest de trein nemen naar Utrecht, terwijl het busje bij mij om de hoek stond. Dat vond ik heel scheef. Helemaal omdat ik slecht ter been ben en alle andere jaren wel in De Bilt terecht kon."
Voor haar was het beter geweest als ze vanuit Bevolkingsonderzoek Nederland hadden gekeken naar de leeftijdsgroep. "Stuur de jongste mensen naar Utrecht en laat de ouderen in De Bilt langskomen. Mijn oudere buurvrouw is dit jaar niet gegaan, omdat ze naar Hoog Catharijne moest. Dat lijkt me niet de bedoeling."
Dat klinkt als een goede oplossing, maar dat is helaas niet mogelijk legt Wesdorp uit. "Wij zijn een bevolkingsonderzoek en hebben niet de medische dossiers van iedereen. Wij kunnen alleen mensen uitnodigen op postcode. Daarom is het niet mogelijk om bijvoorbeeld alle mensen boven de 70 uit te nodigen in De Bilt."
Door het bevolkingsonderzoek overlijden er tussen de 900 en 1100 minder vrouwen aan borstkanker, dan wanneer ze niet zouden deelnemen
Petra Wesdorp
Wesdorp is wel erg blij dat de mogelijkheid er überhaupt is om vrouwen naar Hoog Catharijne door te sturen. "Het is een heel belangrijk onderzoek. 1 op de 7 vrouwen krijgt te maken met borstkanker. Door het bevolkingsonderzoek overlijden er tussen de 900 en 1100 minder vrouwen aan borstkanker, dan wanneer ze niet zouden deelnemen. Daarom proberen we alles op alles te zetten om het onderzoek weer terug op die twee jaar te krijgen. We zijn blij dat we die mogelijkheid om vrouwen naar Utrecht door te sturen nog hebben."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.