Instellingen

Van virusangst naar festivalkoorts: hier vier je de 'summer of love' in de provincie Utrecht

PROVINCIE UTRECHT - Voor het eerst sinds de coronacrisis kunnen we ons weer verheugen op festivals en evenementen. Vanaf eind deze maand mogen ze weer georganiseerd worden, in de meeste gevallen zonder anderhalve meter of mondkapjes en met 100 procent bezoekerscapaciteit. Voor festivals moet je wel gevaccineerd zijn of een negatieve test kunnen laten zien.
Hier vind je een greep uit de talloze evenementen in de provincie Utrecht die deze zomer wel of niet doorgaan. Wil je ook een festival aanmelden voor de kaart? Laat het ons weten: nieuws@rtvutrecht.nl.

Verknipt, De Leuke, Strand en Soenda

Het eerste festival in de regio Utrecht is Verknipt in De Meern op 3 en 4 juli. De organisatie heeft de datum verplaatst zodat het evenement binnen het garantiefonds van de overheid valt. De tickets van zaterdag 3 juli zijn al uitverkocht, de dag erna kan je nog wel terecht.
Na Verknipt volgen op 17 juli festival De Leuke in de Voorveldse Polder en het Crazy Wonderland Festival bij Fort Vechten. Ook de bekende Utrechtse festivals Strand bij de Haarrijnse Plas en Soenda in de Ruigenhoekse Polder gaan door in het laatste weekend van augustus. Nog dieper in de zomer kan je weer naar Smeerboel in Utrecht. Dit festival wordt georganiseerd op 11 september.
Festivals kunnen niet wachten tot het zomer is

Je kan weer naar De Parade

Na een jaar afwezigheid is het rondreizende theaterfestival De Parade komende maand weer te vinden in Utrecht, zij het wel in afgeslankte vorm. De bekende theatertenten zullen er weer staan, maar er zijn wel vaste tafeltjes. Ook wordt er gewerkt met keuzepakketten van steeds twee voorstellingen, inclusief diner of borrelplank. De Parade in het Utrechtse Moreelsepark is van 23 juli tot en met 8 augustus.
De Parade voor het coronatijdperk.
De Parade voor het coronatijdperk. © RTV Utrecht

De Utrechtse Introductietijd (UIT) gaat hybride

De introductiedagen voor nieuwe Utrechtse studenten gaan in augustus door, maar wel in een hybride vorm. Zo'n tweeduizend eerstejaars doen fysiek mee, tweeduizend anderen krijgen een online programma. De zogenoemde UIT-lopers trekken in shifts door de stad.
Er moet vooralsnog wel anderhalve meter afstand worden gehouden, maar mogelijk zijn er de komende weken ontwikkelingen waardoor die regel van tafel gaat. De deelnemers hoeven geen vaccinatiebewijs te tonen of testen te doen.
De UIT is twee dagen korter dan eerdere jaren en staat gepland van 16 tot en met 18 augustus. Er wordt alcohol geschonken tijdens de introductiedagen.

Spoffin gaat door, maar houdt het klein

Het was nog even spannend, maar straattheaterfestival Spoffin in Amersfoort gaat door. Op 27, 28 en 29 augustus worden zo'n 25 kleine en middelgrote voorstellingen gepresenteerd. Om de afstand en veiligheid te kunnen waarborgen is een aantal aanpassingen gedaan. Zo zijn er geen grote shows op de grote horecapleinen van de stad, maar is gekozen voor intiemere locaties.
Om Spoffin zo open mogelijk te houden hoeven bezoekers van voorstellingen tijdens het festival geen test- of vaccinatiebewijs te laten zien. Wel moeten ze onderling anderhalve meter afstand aanhouden. Spoffin volgt hiermee het kabinetsbeleid voor vrij toegankelijke evenementen.
Spoffin in Amersfoort.
Spoffin in Amersfoort. © Wim Lanser

Royal Park Live jaar uitgesteld

Deze zomer geen openluchtconcerten in de tuin bij Paleis Soestdijk. Royal Park Live is verplaatst naar juli volgend jaar. "De langdurige onzekerheid met betrekking tot de maatregelen en regels voor evenementen maakt dat we deze beslissing moeten nemen", meldt de organisatie. Kaarten blijven geldig voor de nieuwe data in 2022 en er is ook de mogelijkheid voor terugbetaling van tickets.
De geplande optredens van De Dijk, Van Dik Hout, Paul de Munnik, Jamie Cullum, Nile Rodgers & CHIC, Racoon en Van Morrison blijven staan.

Geen Ultrasonic

Ook Ultrasonic bij de Maarsseveense Plassen gaat niet door deze zomer en is verplaatst naar 9 juli volgend jaar. "Na een zeer bewogen jaar, gevuld met gemengde gevoelens van zowel onzekerheid als hoop, hebben wij met veel pijn in ons hart helaas toch moeten besluiten om Ultrasonic Festival te verplaatsen", laat de organisatie weten. "Wij hadden veel vertrouwen in de zomer van 2021, maar vanwege de toch nog steeds grote onduidelijkheid en onzekerheid, hebben wij nu de knoop moeten doorhakken."

Dias Latinos gaat wel door

In Amersfoort kan je in het eerste weekend van juli weer naar Dias Latinos. "Achter de schermen werken we hard aan de vorm waarin we het festival dit jaar kunnen gieten, maar één ding is zeker: in het eerste weekend van juli kun je weer genieten van de lekkerste zomerse klanken van latin & caribische muziek", aldus de organisatie.

Bloemencorso Leersum: geen optocht

Versoepelingen of niet, het Bloemencorso Leersum gaat dit jaar niet door als optocht. Er komt wel een tentoonstelling van versierde objecten op 21 en 22 augustus. De organisatie in Leersum heeft na overleg met de gemeente gekozen voor een vaste plek rond cultuurcentrum De Binder. Daar worden allerlei objecten versierd met dahlia's. Volgend jaar bestaat het Bloemencorso Leersum zeventig jaar en dat moet een groots festijn gaan worden.
Bloemencorso Leersum in 2018.
Bloemencorso Leersum in 2018. © RTV Utrecht / Mark van der Wel

Geinbeat

Op zaterdag 10 juli kan je naar Geinbeat in Nieuwegein. De organisatie is nog bezig met de precieze invulling. "Afgelopen vrijdag kwam het nieuws dat festivals weer door mogen gaan. Achter de schermen zijn we druk bezig met de impact van deze aangekondigde versoepelingen voor Geinbeat in kaart te brengen. Hierbij staat natuurlijk de veiligheid van onze gasten en vrijwilligers voorop."

By the Creek

En als alles goed blijft gaan, is het op 18 en 19 september tijd voor By the Creek in recreatiegebied Middelwaard in Vianen. Normaal is dit een eendagsfestival, maar daar komt nu de zondag bij. "Na ruim een jaar stilte en gemis hebben we heel wat in te halen. Daarom vieren we vanaf 2021 het leven dubbel zo hard. Waarom pas einde zomer, vraag jij je af? Nou, omdat de kans groter is dat we dan kunnen uitpakken zoals we voor ogen hebben."

De Paardenmarkt in Vianen

De organisatie van Paardenmarkt Vianen kan voorlopig niks met de huidige maatregelen, want voor dit type evenement geldt nog wel de anderhalve meter. Er kan niet vooraf worden afgesproken dat iedereen is getest of gevaccineerd, zoals dat bij een festival wel kan. De organisatie wacht de ontwikkelingen af en hoopt dat de Paardenmarkt op 13 oktober alsnog kan doorgaan.
Paardenmarkt in de Voorstraat.
Paardenmarkt in de Voorstraat. © RTV Utrecht

Toneelspektakel Watervlucht uitgesteld

Het grote openluchttheaterstuk Watervlucht in Vianen, met en voor inwoners, kon in maart niet doorgaan en deze zomer komt nog te vroeg omdat de (vrijwilligers)organisatie weer helemaal opnieuw op poten moet worden gezet. Het doel is nu om de voorstelling komend voorjaar op te voeren. Watervlucht is een historische voorstelling over overstromingen en vluchtelingen.

Rijnweek afgelast

Een van grootste evenementen in de provincie Utrecht is de Rijnweek, maar het festival in Rhenen kan dit jaar niet doorgaan. De organisatie besloot dit al in april en blijft daarbij. "We hebben alles in het werk gesteld om een situatie te creëren waarbij we, op wat voor manier dan ook, de Rijnweek 2021 door konden laten gaan", liet voorzitter Peter van der Jagt weten.
"Het verplaatsen naar een later moment dit jaar, blijkt na onderzoek en overwegingen niet haalbaar, mede door de andere evenementen die vooralsnog worden georganiseerd in de regio. Ook kunnen we, omdat het festival gratis toegankelijk is, bij annulering geen beroep doen op het garantiefonds van de overheid."
Rijnweek in 2017.
Rijnweek in 2017. © RTV Utrecht / Marco Geijtenbeek

Streep door Pasar Malam in Leerdam

Ook de 9e editie van de Pasar Malam in Leerdam op zaterdag 10 juli gaat niet door. De organisatie meldt: "Namens Stichting Masa Depan dragen we een grote verantwoordelijkheid gezien de Pasar Malam is uitgegroeid tot een evenement wat steeds meer bezoekers trekt. De beslissing om het feestelijke festijn te annuleren vinden we als organisatie moeilijk, maar noodzakelijk. Dit besluit valt ons enorm zwaar."

VONK Festival

Aan de Slinger organiseert in samenwerking met Staatsbosbeheer en de HKU in het najaar de eerste editie van VONK Festival. Het gaat om een cultureel festival waarbij kunst, nieuwe media, lichtinstallaties, verdieping en beleving centraal staan. Het evenement is voor alle leeftijden en vindt plaats op Houten cultureel erfgoed Fort bij 't Hemeltje.
Een interactieve lichtkunstroute leidt bezoekers rond het fort. Langs de route zullen verschillende regionale en lokale kunstenaars onder meer waterprojecties, performance art, lichtprojecties en interactieve installaties tentoonstellen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.