Utrechtse festivals klaar voor summer of love, 'disco vanaf 26 juni open' en inbrekers terug van weggeweest

PROVINCIE UTRECHT - Welkom bij Corona vandaag, onze dagelijkse rubriek over de pandemie. Hier vind je vooral de relevante ontwikkelingen voor de provincie Utrecht.

Utrechtse festivals en evenementen

Op 3 juli begint in De Meern het festivalseizoen in de provincie Utrecht. Je kan dan naar Verknipt, een techno-evenement waarbij je weer kan dansen en feesten alsof we niet meer in een pandemie zitten. En dat is wennen na een jaar lang anderhalve meter afstand houden en allerlei andere maatregelen.
Bij de ingang van een festival moet je aantonen dat je gevaccineerd bent of je laat een negatieve test zien. Eenmaal binnen hoef je geen mondkapje te dragen en is afstand houden niet nodig. Er mogen tot 25.000 bezoekers komen. Elevation Events organiseert diverse festivals in Utrecht, waaronder Soenda, Smeerboel en De Leuke. Eigenaar Jasper Coenen heeft zin in de zomer, al wordt de komende tijd nog wel wel even flink aanpoten.
Festivals mogen weer: 'Je ziet de glimlach op m'n gezicht'

Aantal besmettingen onder signaalwaarde

Voor het eerst sinds 10 september vorig jaar (!) zijn er minder dan 900 positieve tests in een etmaal gemeld, namelijk 899. Het aantal gemelde besmettingen komt daarmee voor de tweede dag op rij uit onder de zogeheten signaalwaarde. Dat is het niveau waarop bij een stijging de alarmbellen zouden afgaan. Nu maakt het de weg vrij voor meer versoepelingen.

Je kan straks weer naar de disco

Het maximale aantal mensen dat je thuis mag ontvangen wordt per 26 juni acht personen, er mogen meer gasten in restaurants (tot 100 personen) en sportwedstrijden zijn weer toegestaan, melden bronnen aan de NOS. Daarbij mag de horeca tot middernacht open blijven en kunnen theaters, musea en bioscopen meer bezoek toestaan. Ook discotheken en nachtclubs mogen voor het eerst sinds maart 2020 weer open, maar wel met toegangstesten, zeggen ingewijden.
In de stad Utrecht zijn afgelopen etmaal trouwens maar 17 besmettingen gemeld. Bekijk hier de weekcijfers per gemeente.

Ook inbrekers uit lockdown

Nu de coronamaatregelen zijn versoepeld, zijn de inbrekers helaas terug van weggeweest. Met name de provincie Utrecht springt eruit met een stijging van 182 procent, zo blijkt uit berekeningen van de InbraakBarometer.

NS weer op het goede spoor

Vanaf vandaag rijden de treinen van de NS weer met dezelfde dienstregeling als voor de coronacrisis. Vorige maand verviel de oproep van de overheid om alleen met het ov te reizen als dat strikt noodzakelijk is. Sindsdien is het door de week drukker, al reizen er nog steeds veel minder mensen met de trein dan voor de pandemie.

Geboren in 1994? Dan mag je een prikafspraak maken

Elke dag is er wel weer een nieuwe leeftijdscategorie die een afspraak mag maken voor een prik. Vanaf vandaag kunnen mensen die in 1994 zijn geboren, zich aanmelden voor een coronavaccinatie. Vanaf woensdag krijgen ze de brief met de uitnodiging thuis. Deze groep krijgt het vaccin van Moderna of van BioNTech/Pfizer.

Café deelt radio's uit zodat terrasgangers Oranje kunnen volgen

Een geslaagd experiment gisteravond bij Roost aan de Singel in Utrecht. Omdat tv-schermen verboden zijn, maar horecabaas Sidney Rubens toch een oranje-sfeertje wilde, deelde hij radiootjes uit waarmee naar Langs de Lijn geluisterd kon worden. Zo kon iedereen die dat wilde toch Nederland-Oekraïne.
'Een radio van de zaak'.
'Een radio van de zaak'. © Marc van Rossum du Chattel

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.