Spakenburg verwelkomt eerste Hollandse Nieuwe: 'Je moet 'm nemen zoals je 'm het lekkerst vindt'

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - De Hollandse Nieuwe is vanaf morgen weer te koop en dat betekent ook de aftrap van het nieuwe haringseizoen. Spakenburgse vishandelaren verkeren deze dagen daarom in euforische stemming. "Als visspecialist zijn dit de mooiste weken van het jaar."
Ruud van Diermen is eigenaar van vishandel Ru-vis en voorzitter van de Spakenburgse Vishandel Vereniging. Sinds jaar en dag is hij een groot haringfan. Dit zijn voor hem daarom de beste dagen. "We hebben natuurlijk al een aantal dagen geleden al wat monsters binnengekregen, dan is het hier in Spakenburg één groot intern familiefeest met het proeven en keuren en het bepalen van wat de mooiste partij haring is", vertelt Van Diermen.

Hollandse Nieuwe

Haring wordt weliswaar het hele jaar door gevangen, de Hollandse Nieuwe - ook wel maatjesharing genoemd - komt uit de periode tussen mei en september. Die traditie gaat terug naar de Middeleeuwen. Maar hoe Hollands is die haring eigenlijk nog, aangezien de vis voor de kust van Schotland gevangen wordt?
Volgens Van Diermen is de haring nog even Hollands als rond 1500. "Daar is niks aan veranderd. De haring wordt in Schotland gevangen omdat de visgronden daar voor de deur liggen. Daarna komt het naar Nederland toe: de manier hoe het verwerkt wordt is een puur Hollands proces."

Geen festiviteiten

Normaal wordt rond deze tijd het eerste vaatje met haring geveild voor een goed doel, maar dat is vanwege corona - net als vorig jaar - anders dan voorheen. "Richting de consument en in de winkel hangt er normaal rond deze tijd altijd wel een prettige en fijne stemming. Alleen is het ontzettend jammer dat we de haringparty's en festiviteiten in Spakenburg nu moeten missen. Dat is heel erg jammer. Maar dat doet niet af aan het feit dat we een prachtig product op de markt kunnen zetten. Als visspecialist zijn dit de mooiste weken van het jaar."
In plaats van de traditionele veiling, gaat het eerste vaatje nieuwe haring naar de GGD GHOR Nederland. Voorzitter André Rouvoet krijgt de Hollandse Nieuwe vandaag op een vaccinatielocatie in Den Haag aangeboden. Vorig jaar werd het eerste vaatje nog aangeboden aan de ic-zorg.

Hoe haring eten?

Tot slot: hoe wordt de haring het lekkerst gegeten? Van Diermen is er niet over uit. "Dat is een discussie die ik al 42 jaar voer achter de toonbank. Ik eet ze op meerdere manieren per dag. De discussie met of zonder uitjes wordt natuurlijk vanaf morgen weer elke dag gevoerd. Richting Amsterdam is het allemaal in kleine stukjes, in de Achterhoek is het vaak aan de staart en een wat kleinere en zachtere haring."
Dan lachend: "Ik zeg altijd: je moet 'm nemen zoals je 'm het lekkerst vindt en dan geniet je er ook het meest van, toch?" De Hollandse Nieuwe is vanaf morgen overal te koop.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.