Nieuwe omroepstem NS voor het eerst te horen op station Soest-Zuid

© Google Streetview
SOEST - Soest-Zuid en Leiden Lammenschans introduceren morgen als eerste stations in Nederland een nieuwe omroepstem. Stemactrice Karin van As neemt het stokje over van Tuffie Vos, die al 25 jaar op de Nederlandse stations te horen is.
Gedurende de dag komen er steeds meer kleine treinstations bij. De NS verwacht dat de nieuwe stem eind 2021 op alle stations in het land te horen is.
De stem van Van As is gekozen uit een groep professionele stemacteurs en -actrices. De NS lette bij het kiezen van een nieuwe omroepstem erop dat de persoon goed verstaanbaar is en vriendelijk klinkt. Het spoorwegbedrijf liet onderzoeksbureau Neurensics daarvoor zelfs hersenonderzoek doen onder 24 reizigers.

Stemselectie

De deelnemers kregen tijdens een hersenscan drie verschillende stemmen te horen: de stem van Van As, een andere voor de deelnemers onbekende stem en een stem van een geliefde, zoals een moeder of vriendin. Uit het onderzoek bleek dat de stem van Van As negatieve emoties verzacht. Dat is volgens de NS belangrijk omdat de omroepstem ook vervelende zaken als vertragingen, werkzaamheden en perronwissels moet verkondigen.
De NS maakt voor de nieuwe stationsomroep voor het eerst gebruik van de techniek text-to-speech. Deze geavanceerde techniek zet een om te roepen bericht automatisch om in een door Van As uitgesproken tekst, aangepast op het station en op de situatie. Zij heeft hiervoor allerlei losse klanken, woorden en zinnen ingesproken.
De voorganger van Van As, Tuffie Vos, was in 1996 voor het eerst te horen op een NS-station. In 2005 klonk haar stem op alle stations in het land. Naar schatting schalde haar stem meer dan 2,5 miljoen keer op de stations.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.