Hoe een werkwijk een woonwijk werd: honderden woningen in kantoren Rijnhuizen

Nieuwegein/Nieuwegein - De afgelopen zeventien jaar is de wijk Rijnhuizen in Nieuwegein langzaam omgetoverd van een bedrijvenwijk tot een gemengde leefwijk. De transformaties van bedrijfspanden in Rijnhuizen zijn nu zo goed als klaar.
Een groot deel van de kantoorpanden stond na de kredietcrisis leeg, terwijl de vraag naar woningen de afgelopen decennia onverminderd hoog was. Er werd daarom besloten de panden om te bouwen. In totaal zijn er zeven kantoorgebouwen getransformeerd tot woningen, met plek voor ongeveer duizend mensen.
De transformaties in Rijnhuizen zijn zo goed als klaar, maar Nieuwegein bouwt ondertussen vrolijk verder. Het college stemde even geleden in met het plan voor nog eens tweehonderd woningen en twintig vrijstaande landgoedwoningen in het hoge segment in de wijk. Ook moet een aantal getransformeerde woningen nog opgeleverd worden. In totaal koos de gemeente in de gebiedsvisie Rijnhuizen voor ruim 2500 woningen met bijbehorende faciliteiten zoals onderwijs, zorg, supermarkt en kinderopvang.

De eerste bewoners in een getransformeerde woning

Aan de Einsteinbaan staat het eerste getransformeerde appartementencomplex van Rijnhuizen tussen groen, kantoorgebouwen en een boksschool. Aan de buitenkant is niet direct te zien dat ook dit oorspronkelijk een bedrijfspand was, waar onder meer Getronics zat. Het gebouw is bruin aan de buitenkant en heeft een groot aantal kleine balkonnetjes en grote glazen ruiten. Op het zwarte dak liggen zonnepanelen. De hal is ruim en breed - wat doet denken aan een kantoorpand - en gestoffeerd. Voor de veiligheid zien bewoners via een camerasysteem wie er voor de deur staat.

Lekker rustig

Sebastiaan Petit belandde als bewoner van het eerste uur op een ‘eilandje’ tussen alle kantoorgebouwen en het groen, want het omgebouwde appartementencomplex ligt op een bedrijventerrein. “Dat vind ik lekker rustig. In het weekend en 's avonds hoor je alleen de weg”, vertelt hij.
Dat het een kantoorpand is, zie je volgens Petit terug in de entreehal met ‘typische jaren-80 tegels’. “En de buitenkant van de lift heeft nog steeds een lichtgroene kleur. Op de balkons hebben ze de (deels) geblindeerde ruiten van het oude gebouw gebruikt voor wat meer privacy.”
Hij woont op de derde etage, samen met zijn twee katten en een verzameling van 1300 speelgoedautootjes die op planken aan de muur en in de kast staan. Aan de muur hangen verder een opengebroken gitaar die is omgebouwd tot minibar voor flesjes sterke drank en eigen gemaakte foto's van artiesten aan de muur.
“Dat is het voordeel van alleen wonen, dan kan je alles zelf bepalen”, zegt Petit met een grijns. Zijn woning is klein en knus. Aan de overkant kijkt hij uit op een kantoor.

Wietplantage

Toen hij in 2014 naar een woning zocht, keek hij via Woningnet naar een woning in zijn geboorteplaats Maarssenbroek. Daar was niets te vinden en in Utrecht was er alleen beschikbare woningruimte in Overvecht. “Dat zag ik niet zo zitten, dus ik was blij toen ik zag dat dit appartement beschikbaar was”, zegt Petit. “Ook nog eens met een balkon op het zuiden.”
“In het begin werd hiernaast een wietplantage opgerold, dus dat was mijn kennismaking met Nieuwegein”, lacht Petit. Maar spijt heeft hij nooit gehad. “Het is echt het centrum van Nederland omringd door drie snelwegen. Heel handig voor mijn werk als vastgoedfotograaf”, vertelt Petit. Ook loopt hij graag hard langs het kanaal richting Houten en door het groen en het park in de buurt.

Lekker centraal

Anne de Winter woont in dezelfde flat en is ook een bewoner van het eerste uur. Samen met haar vriend Dean zit ze op een bruine hoekbank, terwijl op de tv het spel Call of Duty aanstaat. Vooral de locatie was voor De Winter een reden om in Rijnhuizen te komen wonen. “Ik werk in Vianen, dus ik ben snel op werk. Het is lekker centraal. En met mijn hond ben ik snel in het park en bij Fort Jutphaas.”
Het appartement is volgens haar prima, hooguit een beetje klein. Een groot voordeel: de buitenmuren houden het meeste straatgeluid tegen. “Aan de overkant zijn ze aan het werk; je merkt niet dat ze er zijn.” Lekker rustig, vindt De Winter dat. Alleen van binnen was het pand natuurlijk niet gebouwd op bewoning. De gipsplaten muren tussen haar slaapkamer en die van de buren is dun en gehorig. Een erfenis van het oude kantoorgebouw.
Het stel is blij dat het kantoorpand de broodnodige woonruimte biedt. "Het maakt het wat makkelijker voor jongeren om een plek te vinden", zegt Dean. Gevraagd naar de nadelen, zegt zijn vriendin dat er wel eens voor de deur wordt gedeald en dat er lachgas wordt gebruikt. “Misschien juist omdat het hier rustig is”, zegt Dean vanaf de bank met hond Ziggy op zijn schoot. Maar aan vertrekken denken de twee voorlopig niet.
Er staan geen nieuwe transformaties meer gepland, vooral omdat de gemeente wil voorkomen dat de wijk straks bestaat uit allemaal dezelfde (kleinere) woningen. Maar er worden volgens de gemeente nog genoeg alternatieven gebouwd. “Het is een bijzondere wijk geworden met een grote variatie aan woningen”, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.