RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Trekt de festivalbelofte jongeren over de vaccinatiestreep? 'Testen komt me de neus uit'


UTRECHT - Eindelijk weer een festival pakken of naar de club: het wordt straks allemaal makkelijker met een negatieve test of een vaccinatiebewijs. Zal dit twijfelende jongeren over de streep trekken om een prik te halen? Want tot nu toe is de vaccinatiebereidheid bij die groep het kleinst, blijkt uit cijfers van het RIVM.

Eind deze maand komen er nieuwe versoepelingen. Evenementen zoals festivals kunnen weer doorgaan: zonder anderhalve meter afstand, mondkapjes of een maximum aantal bezoekers. Dat willen zeggen: als je gevaccineerd bent. Heb je nog geen prik gehad, dan moet je een negatieve test kunnen laten zien.
Op dit moment heeft 84 procent van de Nederlanders van zestien jaar en ouder een prik gehad of wil zo'n prik gaan halen. De vaccinatiebereidheid is het kleinst in de leeftijdsgroep 16 en met 24 jaar (71 procent). Bij zestigplussers is die het hoogst: 98 procent.
Om te peilen hoe provinciegenoten denken over het vaccinatiebewijs, stelden we jullie verschillende vragen op onze Instagram-pagina. Binnen 24 uur brachten zo'n 1100 mensen hun stem uit. 37 procent zegt te twijfelen over het vaccin, maar kiest toch voor een prik als ze daarmee makkelijk naar een festival kunnen.

Voor Cedric (27) was het niet hoeven testen doorslaggevend. "Het kwam me letterlijk de neus uit. Ik ben twee keer naar een fieldlabfestival geweest, maar zo'n coronatest weerhoudt me er van om nog een keer te gaan. Ik vind het een naar gevoel. Het is ook gedoe: je moet er vooraf een of twee doen en daarna ook nog. Dan ben ik er liever gelijk vanaf met een vaccinatie." Over twee weken krijgt hij zijn eerste vaccin.

Studenten op de Uithof begrijpen dat festivals een aanlokkelijke reden kunnen zijn om je toch te laten vaccineren.


Bij de GGD regio Utrecht merken ze ook dat het gemak een grote motivatie is voor jonge mensen. Zo stonden er vorige week honderden jonge mensen in de rij toen er met spoed 1200 vaccins weggeprikt moesten worden in Nieuwegein. "Het Janssen-vaccin is interessant voor jonge mensen, want je bent in één prik klaar. Handig als je deze zomer naar festivals of op vakantie wilt", aldus Maaike Schaap van GGD regio Utrecht.

Niet iedereen haalt het over de streep: zo laat Ibrahim (23) zich niet vaccineren. "Dat je dan wel of niet naar een festival kan, verandert mijn mening niet. Ik vind dat dwingend. Ik ken wel vrienden die zich daarom nu wel laten vaccineren. Dat vind ik geen goede reden."

Bij de GGD regio Utrecht merken ze dat steeds meer jonge mensen zich laten vaccineren.


Ook Quinten (31) vindt dat geen goede reden, maar dan op heel andere grond. "Festival of niet: ik vind dat we ons allemaal moeten laten vaccineren. Ik vind het wel top dat je zonder vaccinatie of negatieve testuitslag geen toegang krijgt tot festivals." Van de 1500 stemmers op onze Instagram-poll zegt 82 procent zich sowieso te laten vaccineren.

Discussie
Voor of tegen: een groot discussiepunt is het in ieder geval. Jongeren zoals Luna, Cedric en Maxime (27) geven aan dat het lastig kan zijn om je twijfels te uiten. Cedric: "Als je vriendengroep allemaal staat te springen, ben je minder snel geneigd om toe te geven dat jij denkt: 'misschien liever niet'.

Luna (19) twijfelde lang voor ze de knoop kon doorhakken. "Een paar van mijn huisgenoten namen het vaccin en werden enorm ziek van. Je gaat je dan wel afvragen: wat stop je in je lijf? Ik wilde eigenlijk eerst de kat uit de boom krijgen, maar nu ben ik al bijna aan de beurt."

Jongeren met twijfels kloppen niet vaak aan bij de GGD zelf, zegt Maaike Schaap: "We krijgen wel specifieke vragen. Bijvoorbeeld van jonge vrouwen die zwanger zijn of willen worden en zich afvragen of ze het vaccin kunnen nemen. Of mensen met een medische aandoening."

Jongeren bellen de GGD regio Utrecht vaak met twijfels, maar wel met specifieke vragen over het vaccin.


Drang om te knallen
Een veelgenoemde reden om het vaccin tóch te nemen: een stukje van het 'normale' leven terug krijgen. "De spontaniteit is weg uit mijn leven en ik heb best wel een coronadip gehad. Ik kijk erg uit naar alle festivals en feestjes die er weer aankomen", reageert een Utrechtse vrouw die liever anoniem wil blijven.

Ook bij Luna gaf dat uiteindelijk de doorslag: "Muziek is echt mijn lust en mijn leven. Ik kijk er naar uit om weer naar een festival gegaan. Die drang om weer te knallen overheerst voor mij. Als ik iets kan bijdragen om een stukje vrijheid terug te krijgen, dan doe ik dat "


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -