RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Toestand 47 verwaarloosde honden Utrechts fokhuis 'schokkend'

UTRECHT - De 47 honden die vorige week uit een huis in Utrecht zijn gehaald, zijn er erg slecht aan toe. Twee van hen bleken zo ernstig verwaarloosd dat de dierenarts ze mogelijk laat inslapen. Dat meldt de politie.

De honden werden afgelopen week door de dierenpolitie en de Landelijke Inspectie Dierenbescherming uit de woning van een fokker gehaald. Een dierenarts ontfermde zich over de dieren en ontdekte dat de gebitten van ruim dertig volwassen hondjes in extreem slechte conditie verkeerden. Ook waren alle vachten zeer slecht onderhouden: alle hondjes zijn daarom kaalgeschoren.

De dieren hadden ook te weinig spieren en met name de poedels bleken veel te mager. "Dat duidt erop dat ze bijna nooit hun kooi uit zijn geweest", legt Wim Hoonhout van de politie uit. Slechts drie honden bleken een goed gewicht te hebben. Vooral de oudere hondjes waren in slechte conditie. Daarnaast zijn er lichamelijke mankementen geconstateerd, zoals navelbreuken.

'Treurig'
"Het is heel treurig dat je kennelijk een handeltje drijft in de verkoop van dieren en dat je dan zo met ze omgaat. Dat hoort niet in Nederland en het is goed dat we daar onderzoek naar gedaan hebben en de beestjes daar hebben weggehaald, zodat ze de juiste verzorging kunnen krijgen die noodzakelijk is."

Zodra de dieren die nog levensvatbaar zijn genoeg zijn aangesterkt, zullen ze worden ondergebracht op andere adressen. Hoonhout: "En uiteraard heeft de eigenaar nog wat uit te leggen waarom zij de verzorging zo matig heeft uitgevoerd."

Voor de fokker wordt een proces-verbaal opgemaakt, daarna buigt het Openbaar Ministerie zich over de zaak. "Die krijgt hier natuurlijk geen honderd jaar gevangenisstraf voor, alleen vinden wij wel dat als het dierenwelzijn zo erg in de knel komt dat wij daar als organisatie tegen op moeten treden. De politie is er niet alleen om boeven te vangen. Dit soort leed dat veel bij mensen teweeg brengt is ook belangrijk."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -