Pipowagen van Annette en Rolf moet definitief uit voortuin Leusden: 'Toch jammer'

LEUSDEN - De pipowagen in een voortuin aan de Leusdense Zwarteweg moet definitief weg. Dat heeft de rechtbank in Utrecht besloten. "We wisten natuurlijk al dat de uitspraak niet anders kon zijn dan dit, maar het is toch jammer", stelt eigenaresse Annette Noordhof.
Annette kocht de wagen een jaar geleden samen met haar man Rolf en bouwde 'm tot een klein atelier, waar ze dieren kon schilderen die door de tuin scharrelen. Al snel kreeg ze een brief van de gemeente op de mat, waarin stond dat-ie weg moest omdat er geen vergunning voor was verleend.
Annette en Rolf kregen na plaatsing van de pipowagen al snel een brief op de mat van de gemeente

'Grote invloed op straatbeeld'

Daarop vroeg het echtpaar alsnog een vergunning aan, maar Leusden zei nee. Volgens de gemeente is de wagen een bouwwerk en dat mag volgens het bestemmingsplan niet in de voortuin staan. Annette en Rolf tekenden zonder succes bezwaar aan bij de gemeente, waarna ze vorige maand naar de rechter stapten.
Annette en Rolf met hun pipowagen
Annette en Rolf met hun pipowagen © RTV Utrecht / Jordi de Jong
Ook de rechtbank zegt nu nee, omdat de rechter het eens is met de gemeente dat de pipowagen een grote invloed op het straatbeeld heeft. Dat Annette en Rolf louter positieve reacties krijgen over hun pipowagen, doet daar volgens de rechter niets aan af. "Vooral omdat de pipowagen in de hoek van het perceel nabij het kruispunt is geplaatst, kan de rechtbank verweerder (de gemeente, red.) goed volgen dat de wagen afbreuk doet aan het groene en open straatbeeld."

Pipowagen kan verhuizen

Voor Annette en Rolf betekent het dat ze de pipowagen voor 1 augustus uit de tuin moeten halen, maar helemaal weg doen hoeven ze 'm gelukkig niet. "Als je zo'n ding een jaar als atelier hebt, denk je namelijk dat je niet meer zonder kan", lacht Annette.
"Ik ben via Facebook benaderd door eigenaren van een tuindersbedrijf op iets meer dan vijf minuten fietsen die een paar caravans hadden staan, waarvan er eentje weggaat", vertelt ze. "We willen even wat dingen aanpassen aan de wagen zodat ik wat meer opslagruimte heb, maar die plek kan mijn pipowagen dus mooi innemen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.